• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Snapdragon 835: Svi detalji najmoćnijeg čipa

Autor mondo.rs

Mobilni telefoni odavno su moćniji od nekih kompjutera, a Snapdragon 835 čipset obećava još moćnije performanse, gotovo nezamislive...

 Snapdragon 835: Svi detalji najmoćnijeg čipa Izvor: Promo/Qualcomm/Snapdragon

Na najvećem Sajmu potrošačke elektronike na svetu, koji se održava u Las Vegasu, CES 2017, predstavljen je najnoviji Snapdragon 835 čipset namenjen mobilnim uređajima. Čipset se sastoji od osam jezgara, koja su podeljena u 4+4 sistem. Četiri će biti namenjena zahtevnim operacijama, Kryo 280, brzine 2.45 gigaherca, dok su sledeća četiri, brzine 1.9 GHz, namenjena svakodnevnom korišćenju i štede bateriju.

Snapdragon 835 čipset izgrađen je na bazi Samsungovog 10-nanometarskog procesa i zahvaljujući tome ovaj čipset je čak do 72 odsto bolji po performansama od prethodne generacije Snapdragon čipseta. Fizički je 35 odsto manji, pa ostavlja više mesta za unapređenje optike kamere ili baterije mobilnog uređaja, a štedljiviji je za 40 odsto u odnosu na prethodnike, što se potrošnje energije tiče. Qualcomm je ovim čipsetom predstavio i Quick Charge 4.0 tehnologiju brzog punjenja baterije. Pet minuta punjenja dovoljno je za oko pet sati dodatnog rada, dok će punjenje u trajanju od 15 minuta napuniti bateriju do pola.

Ovaj čipset je unapređen novom Adreno 540 grafikom, koja podržava OpenGL ES 3.2, OpenCL 2.0, Vulkan API i DirectX 12. Grafički deo čipseta je u mogućnosti da reprodukuje do 60 odsto više boja na ekranu, 25 odsto je brži tokom renderinga i podržava reprodukciju 4K sadržaja u 60 fps i snimanje u 30 fps. Takođe, potpuno je podržana Google Daydream VR platforma. Jedna kamera od 32 megapiksela ili dve od po 16 su, takođe podržane Snapdragonom 835.

Odeljenje komunikacija pojačano je dodatkom X16 LTE modema koji teorijski podržava brzinu preuzimanja podataka do 1 Gbps i slanja do 150 Mbps. Ovo je zvanično i prvi čipset koji podržava novi Bluetooth 5.0 komunikacioni standard.

Snapdragon 835 X16 LTE
Izvor: Snapdragon.

Još jedna vrlo važna stvar Snapdragon 835 čipseta jeste njegovo "odeljenje" za bezbednost, koje je zasnovano na novoj "Qualcomm Haven Security" platformi, koja uključuje podršku za biometriku (otisak prsta, IRIS skeniranje oka i kombinaciju oba), unapređenoj zaštiti od softverskih napada i drugim poboljšanjima, koja će biti objašnjena naknadno.

Qualcomm Snapdragon 835 je u fazi proizvodnje u velikim količinama i premijera se očekuje u prvoj polovini ove godine, dok bi prvi uređaj koji će ga imati mogao biti Samsung Galaxy S8, koji bi trebalo da se pojavi u aprilu. Ili čak LG G6, ako se pojavi na MWC sajmu u Barsi...

Pratite CES 2017 priče na MobIT oznaci za najnovije vesti iz Las Vegasa!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS