• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ukinut omiljeni piratski internet bioskop na Fejsu

Autor mondo.rs

Holandska agencija za suzbijanje piraterije ugasila "piratski bioskop".

Piraterija je u današnjim danima poput hidre, ugasi se jedan sajt, dva nova niknu. I evoluiraju, nisu to više samo torrent sajtovi, sada imamo i video streaming, virtuelne ormariće (cyberlockers), mobilne aplikacije, sajtove za linkovanje i ostale koji spadaju u taj "podzemni" deo interneta.

Ali piraterija nije ograničena samo na te "sive" nesigurne sajtove, proširila se i na društvene mreže i potpuno legalni sajtovi često imaju materijale koje podležu autorskim pravima. Facebook, kao najveća mreža, ih naravno ima najviše.

Jedan od takvih sajtova je holandski "LiveBioscoop" koji je pružao pomalo izmenjeno iskustvo strimovanja filmova, on nije kačio gomilu filmova poput Popcorn-a, ne, njegov pristup je bio pravi bioskopski. Imao je dnevne projekcije odabranih filmova, koristeći Facebook Live. Njegovi pratioci, njih 25.000, su mogli da biraju repertoar puštanja, da komentarišu filmove uživo dok gledaju, i u neku ruku da stvore zajednicu filmofila na društvenoj mreži.

To naravno nije promaklo holandskoj agenciji za suzbijanje piraterije sa kul akronimom: BREIN. Njihova akcija je brzo odvela operatera Facebook stranice na sud. tamo su se nagodili i mladi majstor virtuelnog bioskopa je morao da plati 7.500 eura odštete. Interesantna stvar u vezi sa ovim slučajem je ta da je stranica još aktivna, bez ilegalnih filmova doduše. Možda, sudeći po popularnosti, virtuelni bioskop postane novi vid (legalne) zabave jer pored samog filma nudi i mogućnost razgovora o projekcijama što je svima vrlo zabavna i kul stvar.

Ovo je prvi slučaj nagodbe sa Facebook strimerom, a verovatno ne i poslednji jer sajtovi i stranice sa piratskim materijalima niču konstantno saznajemo od TorrentFreak.com

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS