• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nismo sami na internetu, čuvajte se...

Autori mondo.ba Autori mondo.rs Autori Biljana Stojković

Ljudi čine samo 49 odsto saobraćaja na internetu, drugu, veću polovinu čine botovi različitih vrsta.

Izvor: MONDO portal.

Internet je drugi svet u kojem živimo, i kada pomislimo kako on izgleda, uvek razmišljamo o nama, ljudima kako pristupamo nebrojenim stranama najveće globalne mreže, preko naših telefona, kompjutera, tableta i slično. Ali mi nismo jedine ribe u tom akvarijumu, čak nismo ni većina.

Interesantna nova studija nam pokazuje da više od pola internet saobraćaja, skoro 52 odsto, prave botovi - softverske aplikacije dizajnirane za plejadu različitih poslova, od pisanja tvitova za poznate do istraživanja mreže da bi vam doneli što bolje rezultate pretrage. Botovi su ti koji rade sve te dosadne, ponavljajuće zadatke da mi ne bismo morali, i tako nam pomažu. To su takozvani dobri botovi, koji su nažalost u manjini, jer postoje i loši botovi, kojih, kao na Divljem Zapadu, ima više.

Dobra vest je, da je upotreba dobrih botova porasla u 2016. godini, dok je saobraćaj loših botova ostao isti.

Dobri botovi su oni čiji je zadatak da prate naše surfovanje netom, i da nam pomažu pri pretrazi i generalno da nam poboljšaju iskustva na mreži. Primer takvih botova su Google-ovi spiders (pauci) koji mapiraju internet radi lakše pretrage, i Facebook-ovi feed fetchers koji vam osvežavaju FB stranice novim sadržajem. Zajedno čine samo osam odsto celokupnog saobraćaja na mreži.

Sa druge strane, loši botovi su oni koji otimaju sadržaje, preopterećavaju servere, imitiraju legitimne sajtove da bi im krali novac od reklama, i stvaraju čuveni spam. Godišnje koštaju razne kompanije oko 7 milijardi dolara. Sve u svemu loši su momci, a trenutno ih je skoro 30 odsto od celokupnog saobraćaja.

Čuvajte se!

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS