• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Valve razvio 3D zvuk za video igre

Autor mondo.rs

Kompanija Valve, poznata po serijalu "Half Life" je razvila novu tehnologiju zvučnih efekata u igrama, gde se zvuk realistično prenosi kroz prostor.

Kompanija Valve, vlasnik popularne platforme Steam, je objavila Blog post sa obaveštenjem za zainteresovane razvojne studije koji proizvode video igre da je razvila sasvim novu tehnologiju prenosa zvuka u 3D prostoru i što je najbolje – taj softver će biti potpuno besplatan za sve.

Ovaj SDK (Software Development Kit) nosi jednostavan naziv – Steam Audio, i već ovog trenutka je dostupan za preuzimanje na ovom sajtu. Kako kažu u kompaniji Valve, akcenat je na razvoju kvalitetnog zvuka za VR igre, ali da je ovaj softver razvijan i sa ostalim “tradicionalnim” igrama na umu.

Steam Audio Sound Propagation Demo
Izvor: Impulsonic

U osnovi, Steam Audio bi trebalo da donese istinski, pravi 3D zvuk. To znači da će se zvuk ponašati prirodno i uračunati sve faktore u realnom vremenu, kako u odnosu na samu poziciju igrača/kamere, tako i u odnosu na okruženje, na konfiguraciju terena, raspored objekata, materijale od kojih je okruženje napravljeno i slično što je drugačije od dosadašnjeg zvuka koji se samo smanjivao i pojačavao u zavisnosti na to gde je izvor u odnosu na igrača. Pun tekst možete pročitati ovde.

Istinski 3D zvuk ne postoji praktično još od 90-ih i vremena Aureal A3D, kompanije koja je među prvima gejmerima ponudila rešenja za pravljenje realnog 3D zvuka, ali koju je u međuvremenu kompanija Creative, danas suvereni vladar računarskog zvuka, pod sumnjivim okolnostima praktično naterala na bankrot podsećaju naši drugari iz Play! Zine.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS