• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CIA: Džaba vam antivirusi, ne vrede ništa!

Autor mondo.rs

Na 8.000 strana, navodno hakerskih, objavio je Vikiliks podatake CIA-e koje, među kojima se nalaze i ocene nekih od najpopularnijih anti-virus programa.

Hakeri američke obaveštajne agencije su, navodno, pokušavali da probiju odbrane različitih antivirusa i na osnovu toga izveli zaključke. Ipak, podaci koje je objavio Vikiliks nisu dovoljno sistematski uređeni kako bi na osnovu njih mogli da se izvedu zaključci, već su više ilustrativne prirode.

Tako na primer za popularni program Avira, CIA haker kaže da je "lak za izbegavanje". Nemačka kompanija je u saopštenju rekla da je popravila "mali propust" samo nekoliko sati nakon što je Vikiliks objavio dokumenta.

Kada je u pitanju antivirus Comodo, CIA ima oprečne komentare. Jedan haker kaže da je Comodo "bol u du*etu. Hvata sve, dok ga ne nateraš da se zaustavi". Ipak, on tvrdi da verzija šest nije toliko efikasna. Predstavnici Comoda su izjavili da je trenutno aktuelna verzija 10, u kojoj su popravljeni svi propusti.

Kaspersky Lab je jedan od vodećih proizvoda kada je u pitanju zaštita vašeg kompjutera, ali on vas možda neće zaštiti od CIA-e. "Greška u kodu nam omogućava da prevaziđemo zaštitu Kaspersky antivirusa", pisao je haker. Osnivač Judžin Kasperski je odbacio taj komentar, i izjavio da je greška koju je pronašla CIA popravljena pre nekoliko godina.

CIA je izgleda imala "sladak" trik kojim je porazila i AVG, a holandska kompanija Avast, vlasnik AVG-a, još priprema saopštenje. Možda najlošije komentare dobio je finski F-Secure, koji je haker opisao kao "proizvod nižeg ranga koji nam pričinjava minimalne probleme". Iz F-Secure su u saopštenju istakli da je njihov softver drugde opisivan kao ozbiljna prepreka napadima i postavili pitanje zašto CIA nije upozorila softverske kompanije na greške u njihovim anti-virus programima.

Najviše problema hakerima CIA-e pričinio je rumunski Bitdefender. "Jao, probali smo i ovo. Bitdefender je još ljut", pisali su hakeri. Jedini komentar Mariusa Butekija iz Bitdefendera bio je "mi detektujemo CIA-ine alate".

Koji antivirus vi koristite?

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS