• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nokia i Facebook pomeraju granice prenosa podataka

Autor mondo.rs

Ova dva giganta su izvršili seriju podvodnih testova nad optičkim kablom između Njujorka i Irske, gde su dokazali snagu nove tehnologije koja može pojačati protok postojeće infrastrukture skoro 2.5 puta.

Kako programi i aplikacije koji zahtevaju dobar protok podataka, poput 4K video snimaka i virtuelne realnosti, postaju dostupni široj svetskoj populaciji, pojačavanje telekomunikacione infrastrukture koja ih podržava postaje veliki izazov.

Da bi povećali kapacitet i mogućnosti podvodnih optičkih kablova, Nokia i Facebook su testirali novu PCS (probabilistic constellation shaping) tehnologiju koju razvija Nokia Bell Labs na optičkom kablu dužine 5.500 kilometra između Njujorka i Irske. Test je pokazao povećanje od skoro 2.5 puta u kapacitetu nego što je zvanični kapacitet optičkog prenosa tog sistema, što je demonstriralo mogućnosti ove tehnologije u primeni na stvarnom sistemu.

Ovaj podvodni test PCS tehnologije koristio je "oblikovanu" modulaciju kvadratne amplitude (shaped quadrature amplitude modulation) ili kraće QAM, da fleksibilno podese prenosne kapacitete, skoro do fizičkih granica datih optičkih vlakana. U ovom, prvom ikada, eksperimentu PCS baziran na 64 QAM je postigao rekordnu spektralnu efikasnost od 7.46 b/s/Hz, što prikazuje potencijal da se ovaj kabl unapredi za protok od 32 Tb/s po vlaknu u budućnosti.

Test je takođe uključio uspešnu podvodnu transmisiju koja je prošla povratni put od 11.000 kilometara koristeći oblikovanu 64-QAM i koja je postigla rekordnu spektralnu efikasnost od 5.68 b/s/Hz i prvu demonstraciju 200 Gb/s i 250 Gb/s talasnih dužina i 16-QAM modulaciju kroz transatlantsku podvodnu rutu koristeći koherentni DSP u realnom vremenu.

Rezultati ovog testa će biti prikazani na konferenciji o Komunikaciji Optičkim Vlaknima u Los Anđelesu.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS