• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hakerski napad zaustavio i proizvodnju automobila!

Autor mondo.rs

"Renault" je privremeno obustavio proizvodnju automobila zbog sajber napada WannaCry i WCray, kojim je pogođen čitav svet.

 Hakerski napad zaustavio i proizvodnju automobila! Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Francuski proizvođač automobila "Renault" saopštio je tokom 13. maja da je zbog ogromnog globalnog sajber napada prinuđen da obustavi proizvodnju u pogonima u Francuskoj i Sloveniji, prenela je agencija AFP.

I kompanija „Nissan“ morala je da prekine proizvodnju u nekim svojim pogonima zbog napada!

MONDO MobIT

Portparolka ove kompanije nije navela koliko je pogona privremeno zatvoreno, već je samo kazala da je to bila "jedna od mera preduzetih kako bi se sprečilo širenje virusa".

Ona je ranije prvobitno objavila da je "Renault" jedna od firmi pogođenih velikim talasom sajber napada, koji se događa širom sveta i da se "posao nastavlja".

Svetske agencije su objavile da je juče u najmanje 74.000 hakerskih napada softverom koji blokira kompjuter i ne dozvoljava njegovo korišćenje dok se hakerima ne isplati otkup (ransomware) obuhvaćeno oko 100 država sveta i da je korišćen virus kojeg stručnjaci nazivaju "WCry" i "WannaCry"

Hakeri su tražili između 300 i 600 dolara u svakom pojedinačnom napadu, a stručnjaci za sajber bezbednost su naveli da su pojedine žrtve napada plaćale otkup u digitalnoj valuti.

Iza masovnih hakerskih napada uz traženje otkupa, koji su u petak izvedeni na bolnice i kompanije širom Evrope, nazire se navodni procureli sajber virus američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA), tvrdi portal "Politiko" u svom američkom izdanju.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS