• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kraj torentima, ukinuće ih internet provajderi?

Autor mondo.rs

Evropski sud pravde je doneo odluku da su provajderi, kao posrednici, dužni da blokiraju torent sajtove sa ilegalnim sadržajem, ako nosioci autorskih prava to zatraže.

U veoma bitnoj sudskoj odluci, Evropski sud pravde, je presudio da će internet provajderi od sada biti obavezni da blokiraju pristup čuvenom The Pirate Bay sajtu po nalogu nosioca autorskih prava.

U odluci stoji da operatori "igraju bitnu ulogu u omogućavanju ovih dela da budu dostupna" i kao takvi treba da snose odgovornost. Ovo je uprkos činjenici da su nezavisni pojedinci, a ne internet provajderi ti koji postavljaju piratizovan sadržaj na internet.

Ova presuda proizilazi iz prethodnog slučaja, kojeg su podneli anti-piratski zagovornici BREIN, gde je ova holandska organizacija pokušala da natera lokalne internet provajdere da ograniče prisup The Pirate Bay-u.

Iako je sud u Hagu prvo presudio protiv BREIN grupe, odlučili su da se žale holandskom Vrhovnom sudu, koji je taj slučaj prosledio Evropskom sudu pravde zbog daljnjeg razjašnjavanja ovog problema.

Nakon pažljivog razmatranja, EU Sud je zaključio da način na koji The Pirate Bay operiše se u suštini može kvalifikovati kao "komunikacija sa javnošću" pod EU direktivom autorskih prava koja u ovom slučaju olakšava kršenje tih prava.

"U trenutnom slučaju zajednički temelj je da su dela sa zaštićenim pravima, kroz The Pirate Bay, pružana korisnicima te platforme na takav način da im se može pristupiti odakle i kad god ti korisnici žele," stoji u saopštenju Suda.

"U tom kontekstu, Sud primećuje da operatori ove platforme slažu torente tako da se dela, koja odgovaraju tim torentima, mogu lako locirati i skinuti od strane korisnika," stoji dalje u saopštenju.

Sa ovakvim razmišljanjem, Evropski sud zaključuje da internet provajderi, kao posrednici u procesu ilegalnog deljenja sadržaja, bi trebali da se smatraju odgovornim, što daje nosiocima autorskih prava mogućnost da primene zabranu protiv njih.

Ono što posebno zabrinjava u ovom slučaju je to da bi ova odluka Evropskog suda mogla da otvori put regulatorima u drugim evropskim zemljama da postave slične zabrane.

Ovako nešto se već i desilo u Švedskoj kada je lokalnom provajderu naređeno da blokira The Pirate Bay i popularni portal za emitovanje filmova, Swefilmer na sledeće tri godine pod optužbama za kršenje autorskih prava.

Dok se odluka odnosi samo na ova dva sajta, suosnivač The Pirate Bay-a, Piter Sunder upozorava da ova presuda može da ugrozi i mnoge druge portale koji dele sadržaj.

Sa ovom presudom, Holandija se pridružila Švedskoj, Austriji, Belgiji, Finskoj i Italiji na rastućoj listi zemalja gde se The Pirate Bay i slični torent sajtovi aktivno blokiraju, prenosi TNW.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS