• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

iPhone nastao jer je Stiv Džobs mrzeo Microsoft

Autor mondo.rs

Tačnije, jednog posebnog čoveka iz kompanije iz Redmonda…

 iPhone nastao jer je Stiv Džobs mrzeo Microsoft Izvor: Promo/Apple

Skot Forstal, doskorašnji prvi čovek razvoja iOS platforme, otkrio je da nije bilo jednog izvršnog direktora Microsoft kompanije, verovatno ne bi bilo ni iPhone uređaja.

iPhone je imao veoma neobičan put - radili smo na tablet projektu u to vreme“, rekao je Forstal tokom otkrivanja priče o iPhone nastanku u Istorijskom muzeju kompjutera, u Kaliforniji. „Sve je počelo tako što je Stiv (Džobs) mrzeo tog tipa u Microsoft kompaniji. Svaki put kad je Stiv imao bilo kakvu interakciju s tim tipom, vratio bi se izbezumljen“, nastavio je Forstal.

Tip kojeg Skot Forstal spominje nije imenovan, ali je očigledno bio prijateljicin muž Džobsove žene, koji je često bio u njihovom društvu, neprestano se hvaleći kako Microsoft radi na neverovatnom tablet PC uređaju sa stilusom (olovkom) i kako bi Apple stvarno trebalo da ga licencira. Jednom prilikom, potpuno van sebe od besa, došao je i rekao „Z**ebi ovo, hajde da tom tipu pokažemo šta tablet zaista može da bude!“, prisetio se Forstal govoreći za biografiju Stiva Džobsa u knjizi Voltera Ajzaksona

Kakav, bre, stilus, pa rođeni smo sa 10 stilusa“, izjavio je tom prilikom Stiv, misleći na naše prste, iako danas Apple ima već drugu generaciju Apple Pencil uređaja.

Stiv Džobs o olovci
Izvor: YouTube

Tokom rada na iPad projektu, koji je nosio kodni naziv „project purple“, Stiv je smatrao da smartfoni postaju ozbiljna pretnja tom uređaju koji još nije ni predstavljen. Tako je nastao iPhone, izvodeći se praktično novi proizvod iz ovog na kojem su već radili. „Šta misliš, da li bismo mogli da smanjimo to što sad imamo, zadržimo ekran osetljiv na dodir sa multitouch-em i napravimo ga da može da stane u džep“, pitao je tad Džobs. Nakon toga ekipa dizajnera i inženjera ponovo je sela za sto i praktično „isekla“ iPhone iz ugla iPad tableta.

Originalni iPhone predstavljen je 2007. godine, ali nije dobro primljen, jer je trebalo suviše klikova da se urade neke stvari koje su BlackBerry ili Nokia u to vreme radili drugačije. „Niko nije polazio od pretpostavke da je to potpuno nov koncept, da smo u tom momentu promenili sve što je dotad bilo upotrebljavano nečim potpuno drugačijim i boljim“, rekao je Skot Forstal.

Rezultati prodaje prvog iPhone modela su bili zadovoljavajući, nikako spektakularni, ali nakon što su proveli neko vreme sa iPhone uređajem u stvarnom svetu shvatili su šta mu fali i znali su da je to prava stvar koja nam je potrebna.

I nisu pogrešili, očigledno!

Steve Jobs introduces the original iPhone at Macworld SF (2007)
Izvor: EverySteveJobsVideo.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS