• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU kaznila Google sa skoro TRI MILIJARDE dolara!

Autor mondo.rs

Kompanija Google kažnjena je sa 2.7 milijardi dolara zbog nameštanja rezultata pretrage.

 EU kaznila Google sa skoro TRI MILIJARDE dolara! Izvor: Promo/GTA V

Nedavno smo pisali o tome da regulatorno telo EU komisije za zaštitu tržišta traži kaznu za kompaniju Alphabet, koja je vlasnik kompanije Google, u iznosu od 1.5 milijardi dolara. U međuvremenu je došlo do izricanja kazne i njenog drastičnog povećanja - na 2.7 milijardi dolara, odnosno oko 2.42 milijarde evra.

"Google je zloupotrebio tržzišnu dominaciju kao najpopularniji pretraživač na svetu, dajući nezakonitu prednost sopstvenim uslugama za šoping", navodi se u saopštenju evropske komesarke za zaštitu konkurencije Margret Vestager, prenela je agencija Frans pres. "Ono što je Google uradio je nezakonito prema antimonopolskim propisima EU. Google je drugim kompanijama uskratio priliku za takmičenje na osnovu zasluga i inovacija", dodaje Vestager. Google je favorizovao svoje proizvode i manipulisao pretragom na štetu sajtova kakvi su Yelp, TripAdvisor, Foundem, News Corp i FairSearch.

Kompanija Google je, takođe, uskratila evropske korisnike za slobodan izbor usluga i za pune benefite inovacija, navodi se u saopštenju.

Prema sedmogodišnjoj istrazi Google je namerno favorizovao proizvode koje prodaje tokom rezultata pretrage i tokom upoređivanja cena nakon pretrage tih proizvoda.

Prema objavi Rojters agencije, Google od ovog trenutka ima 90 dana da prekine praksu manipulacije tokom i nakon pretrage proizvoda, inače će za svaki dan posle određenih 90 dana plaćati penale u iznosu od pet odsto dnevne zarade na globalnom nivou, kako propisuju EU zakoni.

Ovo je najveća kazna koju je odredila Evropska komisija za zaštitu poslovanja, nakon što je Intel platio sličnu kaznu zbog manipulacija tokom 2009. godine (milijardu dolara).

Sve detalje o ovom slučaju pročitajte na LINKU.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS