• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pirat mora da plati 13 miliona evra, ako ga uhvate

Autor mondo.rs

Nemilosrdna sudska odluka doneta protiv Dmitrija Madera u njegovom odsustvu koštaće ga 13 miliona dolara i godinu dana zatvora zbog piraterije - ako ga uhvate…

 Pirat mora da plati 13 miliona evra, ako ga uhvate Izvor: MONDO portal/Marko Čavić

Jedan od poznatijih sajtova, koji je tokom godina izrastao u zajednicu „pirata“ sa više od milion članova Wawa-Mania u sudskom procesu je više od sedam godina, nakon što je protiv njegovog administratora (Dimitri Mader) podneta tužba od strane Association Against Audiovisual Piracy (ALPA) tela u Francuskoj, zbog stavljanja u promet više od 3.600 filmova i zbog primanja donacija na račun preko PayPal sistema (sajt je zarađivao i od prikazivanja reklama, takođe).

Dimitri Mader već je tokom 2015. godine uveliko napustio Francusku i živeo je na Filipinima, gde je i primio vest da ga je zbog piraterije sud u Parizu osudio na godinu dana zatvora i 20.000 evra kaznu. Ipak, sudski proces je tek počinjao, jer je posebno sudsko telo moralo da odredi visinu nadoknade koju će Mader morati da plati holivudskim studijima za „rasturanje“ njihove intelektualne svojine. Protiv njega su u sudskom postupku bili Columbia Pictures, Disney, Paramount, Tristar, Universal, Twentieth Century Fox i Warner Bros, ali i softverske kompanije Adobe, Apple, Microsoft i mnoge druge.

Tokom prve presude Mader je kontaktirao sajt TorrentFreak i izjavio da mu ne pada na pamet da se vrati u Francusku i da plati bilo šta, kao ni da ide u zatvor.

Nakon dve godine doneta je i konačna presuda da mora da plati 13 miliona evra odštete pomenutim kompanijama, koje su u tužbi zahtevale makar 15 miliona evra, ali nije poznato da li je Dimitri upoznat sa presudom niti gde je u ovom trenutku, navodi isti sajt.

Dizni i ekipa verovatno neće doživeti holivudski hepiend“, zaključuje TorrentFreak…

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS