• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BUDUĆNOST: Hladno je, upali kompjuter!

Autor mondo.rs

Računari i Internet će nas uskoro grejati?!

Šveđani su osmislili revolucionaran način da zagreju svoje domove - uz pomoć kompjutera!

"Oblak (Cloud) je pravo mesto! Svaki put kada stavite fotografiju na Instagram, čestitate nekome rođendan na Facebooku ili gledate nešto preko servisa Netflix, te informacije počivaju u masivnim serverima. Svi su oni povezani u redove i 'kule' u džinovskim skladištima," navodi Bi-Bi-Si u serijalu "Neispričani svet".

Jedan od takvih centara nalazi se u Stokholmu, a reporter britanskog servisa ga je obišao i primetio da je vazduh "svež i suv", da nema trunke prašine i da su redovi servera prekriveni gomilom lampica.

"Iznad svega, veoma je bučno. Kompjuteri se, kao što znamo i po svojim računarima, greju, i potrebno je mnoštvo ventilatora kako bi se ohladili do temperature za normalno funkcionisanje. Zamislite toplotu vašeg laptopa nakon više sati korišćenja, pomnoženu hiljadama kompjutera u masivnom skladištu. Svi rade sedam dana nedeljno, 24 sata dnevno bez prestanka."

Toplota je, kao što znamo, energija, a Šveđani su odlučili da tu energiju pretvore u toplinu svojih domova!

Projekat se zove "Stockholm data parks" i napravljen je u saradnji sa gradskim vlastima i lokalnom agencijom za nadzor grejanja. Učestvuje sve više ovakvih centara širom grada, a nedavno je program objavio partnerstvo sa centrima velikih brendova kao što su Ericcson i H&M:

Evo kako funkcioniše – hladna voda kroz cevi ulazi u centre podataka, gde služi kako bi ohladila vazduh koji zatim dolazi do servera i sprečava ih da se pregreju. Ta voda zatim "odlazi" iz cevi u toplane, gde biva distribuirana putem sistema za grejanje.

Čelnici projekta očekuju da će do sledeće godine moći da zagreju 2.500 domaćinstava u Stokholmu, ali je dugoročni cilj opcija grejanja čak deset odsto celog Stokholma do 2035. godine.

"Samo 10MW energije potrebno je da se zagreje 20.000 stanova, a da biste shvatili brojke, reći ćemo vam da tipičan centar kompanije kao što je Facebook koristi 120MW," završava reporter Bi-Bi-Sija.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS