• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jak razlog da se napusti Chrome i ode na Firefox?

Autor mondo.rs

RAM memorija je glavni razlog zašto biste mogli da napustite Chrrom u koristi novog Firefox pregledača interneta…

Portal The Next Web, inače vrlo suzdržan i prilično odmeren kad su IT vesti u pitanju, ne krije oduševljenje novim Firefox pregledačem interneta, o kojem smo i mi nedavno opširno i pozitivno pisali, Firefox Quantum.

Firefox Quantum stiže 14. novembra i trebalo bi da bude „kvantni“ skok u odnosu ne samo na Firefox, nego i na sve druge pregledače interneta. Iskreno, Firefox odavno nije imao „keca u rukavu“ i ako su birali tajming - bolji nisu mogli izabrati, jer su svi ispucali sve svoje adute - i Chrome, i Edge i Opera, Vivaldi, Safari…

Ono na čemu počiva prednost Firefox Quantum pregledača jeste suluda brzina, zahvaljujući CSS „endžinu“, napisanom u kompanijskom novom Ruth programskom jeziku, koji paralelno radi u više procesorskih jezgara, a ne samo jednom, kako je praksa među pregledačima interneta. Druga velika prednost je neka vrsta mašinskog učenja, koja je zadužena za deljenje prioriteta među tabovima, odnosno u trenucima kad ih je otvoreno nekoliko odjednom. Mašinsko učenje dodeljuje prioritet učitavanja po načinu upotrebe za svakog od korisnika, tako da manje korišćeni tabovi ostaju „zamrznuti“ u pozadini, a aktivni se drže u pripravnosti. Na taj način RAM korišćenje je makar 30 odsto bolje nego u Chrome-u.

Testovi opterećenja RAM memorije, koji se mogu naći na netu, govore da Chrome za isti broj otvorenih tabova koristi 1.62 GB RAM, a Firefox Quantum 0.78 GB RAM. To jeste drastična razlika, ali sačekajmo konačnu verziju i pouzdanije testove stručnih sajtova i pojedinaca.

MONDO MobIT

Photon UI je zadužen za drastičnu vizuelnu promenu koju će primetiti svi koji su makar jednom koristili neku verziju Firefox pregledača, ali će to svakako biti subjektivan utisak - da li je dobra promena ili ne. U svakom slučaju Photon UI je zasnovan na minimalizmu i posebno će biti „čist“ na uređajima čiji ekrani prikazuju sliku visoke rezolucije 1.440p, 2.160p i iznad toga.

Firefox Quantum stiže sutra, a na ADRESI imate mogućnost da se prijavite za preuzimanje i saznate u čemu je Firefox bolji od prethodnih verzija i konkurencije.

Firefox Nightly BETA internet browser donload i opis novih Firefox Nightly opcija, Firefox, Firefox Nightly, Firefox 57, Firefox v57
Izvor: CNet.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS