• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li još uvijek šaljete SMS poruke? (ANKETA)

Autor mondo.rs

Prije 25 godina poslat je prvi SMS, a evo šta danas autor kaže o tom monumentalnom događaju, koji je promijenio mobilne komunikacije.

 Kad je poslata prva SMS poruka Izvor: MONDO portal.
SMS poruke.
Izvor: MONDO portal.

Na današnji dan (3. decembar), pre 25 godina, poslata je prva SMS poruka sa mobilnog telefona, a njen autor - britanski stručnjak za softver Nil Papvort - kaže da, kad je poslao prvi SMS nije imao predstavu da je se radi o "monumentalnom događaju".

U SMS-u poslatom 3. decembra 1992. godine pisalo je "Srećan Božić", a Papvort, koji sada živi u Kanadi, ispričao je za rusku agenciju TAS S da mu je u vrijeme kada je radio za kompaniju Sema Grup u Velikoj Britaniji dodijeljen SMS projekat, koji je rađen u partnerstvu sa jednim od njihovih klijenata, kompanijom Vodafon.

Prema njegovim riječima, svrha projekta bila je da omogući korisnicima da imaju samo jedan uređaj kod sebe, a ne da nose telefon za pozive i pejdžer za tekstualne poruke. "Čuo sam da su neki ljudi navikli da nose dva uređaja, telefon i pejdžer, i da će im ova tehnologija omogućiti da sa sobom nose samo jedan uređaj, telefon", rekao je Papvort. Papvort je rekao da, nakon što su završili testiranje unutar kompanije, se on dobrovoljno prijavio da bude dio tima, koji će otići u kancelariju Vodafona, instalirati softver i pomoći im da ga testiraju.

Poslije nekoliko mjeseci testiranja, od njega je, dodao je, traženo da pošalje prvu poruku i dokaže da servis radi. Papvort je rekao da tada nije imao predstavu da je to bio "monumentalni događaj", kao što to sada znamo.

"Samo sam mislio da je to bio još jedan dan u kancelariji! Kad je došlo vrijeme, ukucao sam broj mobilnog telefona prijemnika i poruku 'Srećan Božić' u kompjuter i poslao je. Istorija je promijenjena!", rekao je Papvort.

Anketa

Da li šaljete SMS poruke?

  • Da.

    34.27% (61)

  • Ponekad.

    47.19% (84)

  • Koristim IM aplikacije za dopisivanje.

    18.54% (33)

Da li šaljete SMS poruke?

Rezultati

Pratite MONDO i na Facebooku, Twitteru ili Instagramu

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS