• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkrivene najjače Galaxy S9 karakteristike

Autor mondo.rs

Spremite se za nekoliko potpuno novih opcija na sledećem „flagship“ Samsung telefonu.

Ako je verovati šuškanjima na internetu, Samsung će, na ili ubrzo nakon MWC kongresa u Barseloni, predstaviti Galaxy S9, koji je konačno dobio svoj čipset - Exynos 9810.

Čipset Exynos 9810 je zvanično i najavljen 4. januara, pred CES 2018 u Las Vegasu, a Samsung će ga izrađivati za Galaxy S9 i Galaxy S9+ u drugoj generaciji 10nm FinFET arhitekture. Sadržaće osam jezgara, sa brzinom do 2.9 gigaherca, tako podeljenih da četiri preuzimaju na sebe „grube radove“, kad je potrebna sirova snaga, a druga četiri tokom svakodnevne upotrebe, kako bi se uštedela energija baterije. Performanse svakog zasebno i jezgara zajedno porasle su za do 40 odsto u odnosu na prethodnu generaciju Exynos procesora.

Exynos 9810 pokretaće Galaxy S9 i Galaxy S9+ u nekim regionima, ne svim, jer će Samsung za izradu novih „flagship“ telefona koristiti i Snapdragon 845 platformu.

U novi čipset ugrađen je i 1.2 Gbps LTE modem, sa istovetnom teorijskom brzinom preuzimanja i do 200 Mbps brzinom slanja podataka (ove brzine, naravno, zavisiće prvenstveno od karakteristika mreže na kojoj se telefoni budu koristili, ali su svakako deo čipseta).

Ono što je posebno zanimljivo jeste činjenica da Exynos 9810 dolazi sa neuralnom komponentom, sposobnom za duboko mašinsko učenje, uz povećanu bezbednost, što će omogućiti novi sistem veštačke inteligencije u Galaxy S9 i Galaxy S9+ smartfonima. Na osnovu prvih podataka čipset će tako brže raspoznavati ljude i objekte na slikama, vršiti pretragu i kategorizaciju objekata.

Otkrivena je još jedna napredna opcija Galaxy S9 serije, a to je unapređeno 3D skeniranje lica, koje se dodaje prepoznavanju rožnjače i čini novi, hibridni sistem zaštite telefona, koji tako ima novi sloj bezbednosti. Ova opcija će raditi u saradnji sa novom podrškom za do četiri kamere istovremeno, što znači da Exynos 9810 podržava do dve kamere spreda i do dve kamere pozadi. To bi moglo da znači da će jedan od modela Galaxy S9 serije, ipak doći sa dvostrukom kamerom pozadi. Ova opcija, dual-ISP, podržava i snimanje video zapisa do UHD rezolucije na svakoj kameri odvojeno, unapređenu stabilizaciju kadra, brže fokusiranje, jasnije i svetlije fotografije, manje šuma, ali i smanjeno zamućenje usled kretanja subjekta (koji snima) i objekta (koji je sniman).

Grafika je pojačana za oko 20 odsto u odnosu na prethodnu seriju, zahvaljujući ARM Mali-G72 GPU-u, a unapređeno je i slušanje i snimanje audio zapisa, koji je podržan novim 10-bit HEVC i VP9 kodecima.

Više detalja o Exynos 9810 kompanija će najaviti tokom CES 2018 sajma.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS