• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brojne tužbe protiv Intel kompanije

Autor mondo.rs

Zbog sigurnosnih propusta, koji prete da ugroze rad gotovo svakog IT uređaja od 1995. godine naovamo, Intel se supčava sa brojnim tužbama.

 Brojne tužbe protiv Intel kompanije Izvor: MONDO portal.

Kompanija Intel suočava se sa tužbama za odštetu zbog velikih propusta u radu njenih procesora, piše Gardijan i navodi da su zahtevi za naknadu štete već podneti u Kaliforniji, Oregonu i Indijani, ali i širom sveta.

Zbog Intel greške svi u panici: Kako se zaštititi

Greške, poznate kao „Meltdown“ i „Spectre“, postoje u radu skoro svakog modernog procesora i hakeri bi mogli da ih iskoriste za krađu podataka, mada nijedan slučaj još nije zvanično prijavljen, navodi list.

Dok „Spectre“ ugrožava procesore različitih proizvođača i sistema (iOS, iPad, Mac, Linux zasnovani uređaji, tvOS, AMD, ARM), „Meltdown“ se, pre svega, pojavljuje u čipovima koje je Intel napravio, objašnjava list.

Govoreći o slučaju američkih tužbi, list navodi da sve tri tužbe za odštetu ukazuju na ugroženu bezbednost i u njima se Intel tereti da je odlagao objavljivanje informacije o propustima u radu svojih procesora, iako su oni uočeni u junu prošle godine. Intel je saopštio da je upoznat sa tužbama, ali da ne može da ih komentariše, jer su procesi u toku.

Kompjuteri će usporiti zbog greške stare 20 godina

Tužioci u zahtevu za odštetu navode i da će mere za otklanjanje problema voditi i usporavanju samih računara, što Intel negira tvrdeći da neće biti velikih usporavanja kod prosečnih korisnika. Ipak, većina proizvođača hardvera ukazuje na činjenicu da će usporenja biti, ali da će varirati od korisnika do korisnika, u zavisnosti od toga koju mašinu koristi i koliko je ona stara, odnosno na kom je procesoru zasnova.

Advokati tužioca smatraju da Intel treba brzo da otkloni probleme i da obezbedi korisnicima puno obeštećenje.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS