• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najbolji telefon srednje klase sad još bolji

Autor mondo.rs

Mate 10 Lite je dobio dve nove funkcije, koje će ionako popularan telefon privući novim korisnicima.

 Najbolji telefon srednje klase sad još bolji Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

Kad je o P Lite i Mate Lite seriji reč već neko vreme je poznato da su korisnici vrlo zadovoljni tim telefonima. Objašnjenje je jednostavno - dobijaju najviše za uložen novac.

Najjači među svim „srednjacima“, koji „naginju“ ka višoj klasi svakako je Mate 10 Lite telefon, čija je maloprodajna cena u ovom trenutku u Srbiji oko 420 evra. Za taj novac korisnici dobijaju 18:9 ekran Full HD+ rezolucije, metalno telo, četiri kamere (13 MPx + 2 MPx spreda i 16 MPx + 2 MPx pozadi), Kirin 659 čipset sa 4 GB RAM, 64 GB memorije, microSD slotom i bateriju kapaciteta 3.340 mAh.

Ono što će obradovati vlasnike telefona, ali i one koji planiraju da ga kupe su dve nove funkcije, koje će tokom narednih dana i nedelja stići u okviru softverskog ažuriranja.

Otključavanje telefona licem korisnika

Zahvaljujući novoj opciji otključavanja telefona, očekuje se da će Mate 10 Lite imati prednost u odnosu na konkurentne uređaje u istom cenovnom rangu. Za početak, radi se o veoma sličnom iskustvu kao na telefonu iPhone X. Podesite ovu opciju, dopustite da kamera skenira Vaše lice i dovoljne su milisekunde da otključate telefon pomoću naprednog softvera za prepoznavanje crta lica.

Za razliku od Apple iPhone X sistema, na kom je potrebno da prevučete prstom preko ekrana nakon što prepozna vaše lice, Huawei Mate 10 Lite će biti lakši za korišćenje jer nudi dve opcije - direktno otključavanje i otključavanje nakon prevlačenja prstom preko ekrana. Ako izaberete drugu opciju, možete da iskoristite inteligentan način prikazivanja notifikacija na zaključanom ekranu. Ako Huawei Mate 10 Lite prepozna da trenutni korisnik telefona nije vlasnik, čije lice otključava telefon, automatski će sakriti informacije i sadržaj notifikacija, čime je privatnost potpuno zaštićena.

S obzirom na to da je sigurnost ovakve vrste otključavanja veoma važna, kako biste bezbedno uživali u prepoznavanju crta lica na telefonu, Mate 10 Lite će imati tri dimenzije zaštite:

1) Bezbednost sačuvanih podataka: informacije o licu korisnika se čuvaju u CPU TEE (Trusted Execution Environment) prostoru Kirin čipseta, koji ima bezbednost na nivou čipa

2) Bezbednost algoritma: Ovo znači da algoritam prikuplja informacije sa više od 1.000 tačaka lica da bi Vaš telefon prepoznavao samo vaše lice

3) Nemogućnost otključavanja dok su Vam oči zatvorene: Ova opcija garantuje da niko neće moći da otključa vaš telefon dok spavate ili ne gledate u njega.

AR dodaci za kameru (proširena stvarnost)

Unapređena verzija softvera ima integrisanu opciju za zabavno slikanje selfija pomoću AR sočiva. Huawei Mate 10 Lite poseduje četiri kamere, kao što smo rekli, od kojih su dve prednje. Ovaj dizajn kamera pomaže kupcima da uslikaju i slike u boji, kao i fotografije sa bokeh efektom. Sada, uz AR sočiva, dobijate potpuno nove mogućnosti prednje kamere.

Za početak, kada koristite opciju AR sočiva možete da izaberete razne inovativne pozadine sa izmenjenom realnošću. Pomoću ovog kreativnog pristupa izmenjenoj realnosti, možete da se dodate na fotke sa svojim idolima ili da slikate sebe kako stojite ispred Ajfelove kule, Big Bena u Londonu ili čak Sidnejskog mosta.

Ažuriranje i detalji o softveru

Veličina ažuriranja je oko 750 megabajta, ali još uvek nema Android Oreo nadogradnje uz ovo ažuriranje. Za ažuriranje vam je potrebno makar dva gigabajta slobodne memorije (neće biti zauzeta tolika memorija nakon ažuriranja) i Wi-Fi veza. EMUI verzija će nakon ažuriranja i dalje biti EMUI 5.1.

Prvi korak ka instalaciji novog softvera je Settings - System update, a nakon toga kliknite na dugme sa tri tačke u gornjem desnom uglu - Download latest full package.

Oreo se, zajedno sa EMUI 8.0 interfejsom očekuje tokom narednih meseci.


Huawei Mate 10 Lite
Izvor: Media Markt

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS