• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cukerberg ćuti, krenula kampanja #DeleteFacebook

Autor Agencije

Američki zvaničnici pozivaju na istragu zbog toga što su lični podaci 50 miliona ljudi sa Fejsbuka prikupljeni i zloupotrebljeni bez odobrenja, dok se kampanja #DeleteFacebook zahtuktava, a Mark Cukerberg ćuti.

Kako prenosi Gardijan, Fejsbuk je objavio da će nezavisni tim digitalnih forenzicara sprovesti istragu i pokušati da ustanovi da li kompanija "Kembridž analitika" i dalje raspolaže spornim podacima, koje je nabavila od kompanije "Global sajens riserč" (GSR).

"Ako podaci i dalje postoje, to bi bilo teško kršenje pravila korišcenja Fejsbuka i neprihvatljivo kršenje povjerenja i obaveza koje su ove grupacije preuzele", naveo je Fejsbuk u saopštenju.

Angažovanje forenzičara i ta rečenica iz saopštenja teško da će biti dovoljni da se ugasi požar, pa zvanicnici u SAD i Velikoj Britaniji pozivaju prvog čovjeka Fejsbuka Marka Cukerberga da svjedoči.

"Vrijeme je da on prestane da se krije iza svog Fejsbuk profila", naveo je britanski poslanik konzervativaca Demjan Kolins, predsjednik komiteta za digital, kulturu, medije i sport.

On je samo jedan od zvaničnika koji je pozvao državne organe da sprovedu istragu, ali i da se saslušaju čelnici iz drugih IT giganata poput Tvitera i Gugla, prenosi Tanjug.

Cukerberg će morati da odgovara, i to ozbiljno

Istovremeno, svoju borbu vode "obicni ljudi" kroz kampanju #DeleteFacebook čija je glavna poruka da je Fejsbuk u najboljem slučaju nešto zbog čega uzalud trošite svoje vrijeme, a u najgorem slučaju nešto što vam zaista nanosi štetu i narušava privatnost (kao u slučaju ovog skandala).

Svjetski mediji objavljuju uputstva kako da se "obrišete" sa Fejsbuka, a postoje pozivi i da se korisnici odreknu i drugih servisa koji funkcionišu pod kapom "velikog F" - Instagrama i WhatsAppa, prenio je B92.

Proces brisanja naloga sa Fejsbuka je prilično jednostavan, ali postoje i priče o tome da nikada ne možete potpuno ukloniti sve što ste "poklonili Fejsbuku", jer postoji takozvani "nalog u sijenci" u kom se skladište vaše navike, odnosi sa drugim ljudima i slično.

Mediji još prenose da je pod uticajem pada cijena dionica Fejsbuka zbog otkrića o manipulacijama s ličnim podacima na toj društvenoj mreži, Vol strit juče završio u minusu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS