• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google upozorio: Naplaćivaćemo Android

Autor mondo.rs

Zbog odluke EU da “rebne“ Google sa pet milijardi dolara kazne, kompanija poslala upozorenje svima da zbog toga može biti uvedena i naplata Android operativnog sistema.

Zbog odluke EU komisije da Google mora da izbaci Chrome, Google Search i druge aplikacije kao primarne sa Android operativnog sistema, ali i kazne od pet milijardi dolara, kompanija Google je izdala saopštenje u kojem je upozorila stručnu i drugu javnost da zbog novonastale situacije Android OS možda više neće biti besplatan.

U zvaničnoj objavi na Google blogu, direktor kompanije Sundar Pikaj obrazložio je da su korisnici svakako slobodni da instaliraju aplikacije po svojoj želji i naveo nešto što je samo delimično tačno - da korisnici mogu da deinstaliraju preinstalirane aplikacije.

Svako ko ima Android telefon zna da Google aplikacije uglavnom budu vođene kao sistemske i ne mogu se obrisati, ukoliko se uređaj ne “rutuje“, što za sobom povlači gubitak garancije u mnogim slučajevima.

Nezavisno od ovoga, direktor IT giganta je naglasio da besplatan model Android OS-a može biti vrlo lako izgubljen, ukoliko je Google primoran da menja ekosistem uklanjanjem svojih aplikacija.

Android telefoni koji se najčešće kvare

Možda bi, po korisnike, najbolje rešenje ovog problema bila mogućnost da se Google ili čak sve aplikacije “otključaju“ za brisanje i da se korisnicima omogući izbor na taj način, koje aplikacije će zadržati, a koje će promeniti drugim.

MONDO MobIT

Iako Pikaj naglašava u objavi da će odluka da proizvođači i operatori ne smeju da uključe Google aplikacije u svoje uređaje i servise kao primarne, uticati na vrlo pažljivo izbalansiran Android ekosistem, on pritom vešto izbegava da naglasi da Komisija i dalje daje zeleno svetlo da proizvođači i operatori u svojim uređajima imaju pravo da instaliraju Google aplikacije i pretragu, ako to žele.

Proizvođači Android uređaja, dakle, imaju pravo da izaberu da li će staviti svoju aplikaciju, recimo pregledač interneta, mejl klijen ili neku drugu pretragu, umesto Chrome pregledača i srodnih Google aplikacija, ali da Google više nema uticaj na tu odluku, iako proizvođač koristi Android OS. To je Pikaju i Google kompaniji i najveći problem, jer preko Google aplikacija kompanija uspešno “targetira“ potrebe korisnika i plasira im reklame, a reklame su i dalje više od 50 odsto godišnjih prihoda najveće internet kompanije na svetu.

Novi Google projekat - šifra "Jeti"!

Zbog toga je ova odluka uzdrmala poslovni model koji Android ima, i postoji mogućnost da će Google morati da naplaćuje licenciranje OS-a partnerima. Sundar Pikaj to otvoreno kaže i to je vrlo ozbiljno upozorenje svima - proizvođačima, korisnicima i EU komisiji.

Da li će tako zaista i biti saznaćemo, svakako, uskoro. Za sada nam ovo deluje više kao iznuđena reakcija, doneta pod pritiskom, nego realan scenario, ali sačekajmo da se sve slegne, pa da vidimo kako će se situacija razvijati.

Šta vi mislite o svemu ovome?

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS