• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stiže "Apple automobil" i donosi revoluciju

Autor mondo.rs

Sledeći bilion dolara će Eplu stići od prodaje usluga, proširene realnosti i "Apple car" projekta

 Stiže "Apple automobil" i donosi revoluciju Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac
Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Epl je nedavno postao prva kompanija čija je vrednost procenjena na preko bilion američkih dolara (1.000.000.000.000 $). Ugledni analitičar zbivanja oko ove kompanije, Ming Či Kuo tvrdi da će sledeći bilion Eplu stići od prodaje servisnih usluga, uređaja za proširenu realnost i automobila "Apple Car".

Prema Kuovim tvrdnjama, Epl će lansirati sopstveni automobil u roku od pet do osam godina, i od koga se očekuje da će doneti revoluciju u automobilsku industriju, kao što je iPhone to učinio 2007. godine industriji mobilnih uređaja.

Kuo veruje da će u auto-sektoru doći do velikih promena zbog implementacije novih tehnologija. Očekuje se da će Eplove napredne tehnologije, poput proširene realnosti, u potpunosti redefinisati automobile i "diferencirati Epl od ostalih proizvođača".

Epl bolje integriše hardver, softver i usluge od trenutnih konkurenata, ali i budućih u automobilskoj industriji, kaže Kuo. Posebno je zanimljivo tržište Eplovih usluga koje će značajno porasti ulaskom na veliko automobilsko finansijsko tržište.

Sama Kuova ideja da će Epl lansirati "ceo" automobil deluje zanimljiva, posebno ako se zna da je, prema nekim glasinama, to i bio njihov inicijalni plan, koji je u međuvremenu pomeren ka razvijanju softvera za autonomnu vožnju.

"Projekat Titan", Eplov program razvoja autonomnog vozila, koje je započet 2014, trenutno se nalazi u "fioci" i čeka bolje dane.

Početkom 2017. nekoliko SUV modela "leksusa" opremljenih uređajima za autonomnu vožnju se našlo na ulicama Kupertina, grada u kome se nalazi sedište kompanije Epl.

U prilog priči o Eplovom automobilu ide i informacija da je u Epl nedavno prešao Dag Filds, koji je poslednjih pet godina proveo u Tesli na mestu glavnog inženjera. Ako su tačna Kuova tvrđenja trenutni Eplov softver može lako da se u jednom trenutku pretvori u Eplov automobil.

Pre nego je projekat bio stopiran, Epl je imao razgovore sa kompanijama Magna Štejr i BMW, a istraživan je i niz tehnologija, poput tihih motorizovanih vrata, unutrašnjosti bez volana i papučica, ekrana sa proširenom realnošću, poboljšanih LIDAR senzora, kao i sferičnih točkova. Međutim, ne zna se da li će neki od ovih tehnologija biti primenjene u budućem automobilu.

Ako su predviđanja Minga Či Kua tačna, prve prototipove "Apple car-a" možemo očekivati da se pojave u naredne dve do tri godine.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS