• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi čipset sa DVA mozga: 7 nm, AI, novi CPU i GPU

Autor mondo.rs

Kirin 970 je bio prvi čipset sa "mozgom", odnosno NPU jedinicom. Kirin 980 ide dalje i prvi je čipset izrađen u sedam nanometara procesu proizvodnje, uz prisustvo dve NPU jedinice, odnoso - dva "mozga"!

Berlinski IFA sajam je bilo idealno mesto da se IT i mobilnoj zajednici, novinarima i “tehno“ stručnjacima predstavi novi Kirin 980 čipset, koji ima neverovatna unapređenja.

Za samo godinu dana kompanija Huawei uspela je da prevaziđe sve barijere, koje Qualcomm, Samsung i njihovi drugi savremenici nisu i da postane prva kompanija na svetu, koja će i zvanično omogućiti upotrebu sedam nanometara čipseta. To će se dogoditi već 16. oktobra u Londonu, kad će biti najavljena nova Mate 20 serija, koja će imati Mate 20, Mate 20 Pro i Mate 20 Lite telefona (treći će biti sa Kirin 710 čipsetom, ne 980).

Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

Ričard Ju, uvek tako energičan i bez dlake na jeziku, najavio je Kirin 980 čipset, kao prvi u svojim kategorijama na svetu, i to:

- Prvi 7 nm čipset
- Prvi Cortex-A76 čipset
- Prvi čipset sa dvostrukon NPU jedinicom (AI i mašinsko učenje)
- Prvi čipset sa Mali-G76 grafikom
- Prvi čipset sa modemom Cat.21 brzine 1.4 Gbps i
- Prvi čipset sa LPDDR4X memorijom brzine 2.133 MHz.

Tokom premijere novog Kirin 980 čipseta napravili smo fotografije najvećih unapređenja, pa ih možete pogledati u našoj galeriji slika, gde su i uporedne tabele sa performansama Kirin i Qualcomm čipsetova.

Prošle godine predstavili smo svetu potencijal veštačke inteligencije na mobilnom uređaju sa procesorom Kirin 970, dok smo ove godine dizajnirali sveobuhvatnu bazu koja, ne samo da poseduje neverovatne AI mogućnosti, već donosi i najmoćnije performanse svojim korisnicima” rekao je Ričard Ju i nastavio: “Opremljen najnovijim procesorom, grafičkom kartom i Dual NPU jedinicom, Kirin 980 je ultimativni izvor za ostvarivanje višeg nivoa produktivnosti i programa za zabavu“.

Najnovija 7 nm tehnologija omogućava Kirin 980 procesoru da sadrži 6.9 milijardi tranzistora na površini od oko jednog centimetra kvadratnog, što je 1.6 puta više od prethodnika. U poređenju sa procesorom baziranim na 10 nm tehnologiji, novi 7 nm procesor donosi 20 % više procesorske moći i 40 % odsto efikasniji utrošak energije.

Kirin 980 je prvi čip koji integriše Cortex-A76 jezgra, koja su 7 5% moćnija i 58 % efikasnija od procesora prethodne generacije. Kirin CPU podsistem koristi inteligentni fleksibilni mehanizam planiranja, koji stvara arhitekturu energetske efikasnosti od tri nivoa koju čine: dva super velika jezgra bazirana na Cortex-A76, dva velika jezgra bazirana na Cortex-A76 i četiri manja Cortex-A55 jezgra. U poređenju sa tradicionalnim big.LITTLE dizajnom, ovo rešenje omogućava velikim moćnim jezgrima da obavljaju trenutne i intenzivne radnje, visoko-efikasnim jezgrima da obezbede uravnotežene performanse, kao i ultra-efikasnim jezgrima da obavljaju svakodnevne, laganije aktivnosti, sa ekstremnom energetskom efikasnošću.

Zahvaljujući većem radnom taktu u odnosu na svog prethodnika, Kirin 980 brže pokreće aplikacije, pruža bolji rad sa više aplikacija kao i sveobuhvatno bolje korisničko iskustvo.

Kako je grafika na mobilnim igrama sve naprednija poslednjih godina, Huawei je integrisao Mali-G76  grafički čip u Kirin 980, da bi omogućio vrhunsko gejming iskustvo. Prvi put predstavljen uz Kirin 980, Mali-G76 donosi 46 % naprednije grafičko procesiranje, uz 178 % povećanu energetsku efikasnost u odnosu na prethodnu generaciju. Mali-G76, takođe donosi inovativnu tehnologiju ubrzavanja radnog takta, koja pomoću AI inteligentno prepoznaje da se dešava opterećena upotreba hardvera telefona toko igranja i prilagođava raspodelu snage za optimalne performanse igara.

Najnoviji Kirin SoC predstavlja i novu eru veštačke inteligencije na mobilnom uređaju. Dvostruka jedinica neuronske mreže (Dual NPU) Kirin 980 unapređuje AI iskustvo na mobilnom uređaju većom snagom procesora i inteligencijom. Sinergija Dual NPU procesora rezultira sposobnošću prepoznavanja slika, koja je veća od zbira dva procesora - Kirin 980 može da prepozna i do 4.500 slika u minutu, do 120 % više nego Kirin 970. Pored toga, Kirin 980 podržava zajedničke AI opcije, kao što su Caffe, Tensorflow i Tensorflow Lite i pruža skup alata, koji pojednostavljuju kreiranje mobilne AI i omogućavaju programerima da lako pristupe vodećoj procesorskoj moći Dual NPU.

U potrazi za najboljim fotografskim iskustvom na mobilnom uređaju, Huawei je integrisao sopstveni ISP četvrte generacije u SoC. Pored 46 % većeg protoka podataka u odnosu na svog prethodnika, novi ISP takođe pruža bolju podršku za konfiguraciju sa više kamera, kao i potpuno novu HDR tehnologiju reprodukcije boja, koja može manipulisati kontrastom slike, kako bi istakla objekte na različitim delovima slike. Pored toga, Kirin 980 koristi Multi-pass regulisanje oštrine, koje precizno uklanja mrlje bez narušavanja detalja slike, što rezultira kvalitetnijim slikama pri slabom osvetljenju. Još jedna nova karakteristika ISP-a je poboljšanje praćenja kretanja. Kada korisnik pokuša da slika osobu u pokretu, ISP može i dalje da prepozna objekat sa tačnošću od 97.4 % tako da svako može jednostavno da uhvati nestabilne trenutke.

The Global Launch of the Kirin 980
Izvor: Huawei Mobile

Povećana popularnost video sadržaja na društvenim mrežama donosi i veću potrebu za kvalitetnijim video performansama uređaja. Kirin 980 usvaja nov način obrade video snimaka, omogućavajući modulu kamere da snima video sadržaje sa 33 % manjim kašnjenjem.

Da bi korisnici uređaja sa Kirin 980 čipom imali najbolju povezanost, Huawei je integrisao prvi na svetu modem koji podržava LTE Cat.21  sa maksimalnom brzinom prenosa i do 1,4 Gb u sekundi.  Pored toga, Kirin 980 podržava agregaciju operatera, čak i kroz različite opsege frekvencija, tako da korisnici mogu slobodno da biraju mobilne operatere uz neometanu povezanost, bilo gde da se nalaze.

Kirin 980 će prvo biti dostupan u Mate 20 i Mate 20 Pro telefonima.

Pratite naše društvene mreže za slike, video i izveštaje i ne zaboravite da pratite oznaku IFA 2018 na MONDO sajtu i #MobITIFA2018 oznaku na društvenim mrežama!

Our Mission For A Fully Connected, Intelligent World
Izvor: Huawei

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS