• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto je zaista nastao Android: Iznenadićete se!

Autor mondo.rs

Android je promenio svet mobilne telefonije i to niko ne može da porekne, ali razlog zbog kojeg je Android nastao će iznenaditi mnoge.

Windows. Na kompjuterima i na telefonima. To je bio Google-ov problem. Zato je Android nastao. Da bi sprečio Windows da u mobilnom svetu postane ono što je u desktop svetu. I, bez obzira na to što mnogi nikad nisu razmišljali o tome na taj način, Erik Šmit, nekadašnji Google direktor nema problem da to kaže.

The Verge je objavio isečke intervjua sa Erikom Šmitom, stare više godina, nastale u vreme kad je Android već napravio prve korake i kad je njegova budućnost bila vrlo izvesna, a tržišni uspeh sve značajniji.

Naša ideja je bila da napravimo nešto što će biti dostupno svima, što bi korisnici uglavnom cenili, što bi moglo da bude velika platforma i da raste brzo“, rekao je tada Erik Šmit. Na pitanje novinara šta Google misli kad kaže da je Android alternativa onome što postoji na tržištu, o čemu je Google bio prilično glasan na početku Android OS priče, Šmit je rekao: “Vidite, u to vreme bili smo izuzetno zabrinuti zbog proizvoda koje pravi Microsoft. Vrlo je teško nekome da sad to shvati, sa ove udaljenosti, ali smo tad bili vrlo zabrinuti da će Microsoft mobilna strategija biti izuzetno uspešna, a sve je ukazivalo na to. Istina je da smo tada bili izuzetno zabrinuti i zbog Nokia kompanije, čiji je Symbian počeo da se transformiše i bio je primaran operativni sistem na telefonima“.

I odjednom, umesto da bude kontra Apple revoluciji, odnosno iPhone čudu, Android je nastao kao kontra Windows Mobile operativnom sistemu.

Android je prvi put javnosti prikazan 23. septembra 2008. godine, a prvi Android uređaj pojavio se mesec dana kasnije, krajem oktobra. Bio je to HTC G1, koji vidite na slici.

Google-ov operativni sistem je danas dominantan na tržištu, sa oko 80 odsto udela na svetskom tržištu i dostupan je u 9.0 Pie verziji. Više o Android uređajima možete da saznate svakodnevno na MobIT stranicama, prateći neki od Android ili Google oznaka (tagova).

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS