• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija na crnoj Google listi, povučene neke aplikacije

Autor mondo.rs

Iz Srbije više nije moguće registrovati G Suite kolekciju poslovnih aplikacija.

 Srbija na crnoj Google listi, povučene neke aplikacije Izvor: Promo/Google/MONDO portal

Kompanija Google je izbacila Srbiju sa liste podržanih zemalja u kojima je moguće registrovati G Suite poslovnu kolekciju aplikacija, koje omogućavaju lakše poslovanje biznisima svih kategorija.

G Suite je ukinut prema domaćim IT izvorima, navodno, zbog preporuka FATF-e (Financial Action Task Force), koja je Srbiju stavila na listu, sa još 10 zemalja, koje su zemlje sa visokim rizikom. FATF-a se bori protiv pranja novca i finansiranja terorističkih organizacija.

Pročitajte i ovo: Google uvodi naplatu svojih aplikacija

Da li je ova preporuka, doneta još u februaru 2018. godine, zaista razlog zašto su u Srbiji ukinute aplikacije GMail, Hangouts, Calendar, Drive i Microsoft Office pandani - Docs, Sheets, Slides, Forms - još uvek nije zvanično objašnjeno niti je Google izdao bilo kakvo saopštenje u vezi sa razlozima povlačenja G Suite kolekcije aplikacija iz Srbije. Ipak, na G Suite sajtu Srbije više nema, što se vidi i na našoj slici napravljenoj na tom mestu.

Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

Ova odluka svakako je zabrinjavajuća za sve one, koji u Srbiji posluju preko G Suite modela ili su planirali to da učine, jer nema informacija o tome da li će odluka uticati samo na nove korisnike ili će G Suite biti možda čak ukinut i onima, koji ga trenutno koriste ili će im biti promenjena ponuda aplikacija.

Uz Srbiju su rizične zemlje još i Severna Koreja, Etiopija, Iran, Pakistan, Šri Lanka, Sirija, Trinidad i Tobago, Tunis i Jemen. Uvidom u G Suite listu ustanovili smo da je ta mogućnost i dalje dostupna u nekim od ovih 11 zemalja (boldovane su), pa nismo sigurni da je ovo pravi razlog skidanja Srbije sa G Suite podrške.

Ostanite uz nas i dalje, pratićemo Google objave na ovu temu i preneti ih odmah i na MONDO portalu.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Saxon

Linux je zakon!!!!!!!

RECENZIJE

TIPS & TRICKS