• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od starog telefona napravite nov za 10 evra!

Autor mondo.rs

Kako da starom ili čak prastarom telefonu, kao u našem slučaju, udahnete novi život i učinite ga upotrebljivim i nakon sedam godina postojanja.

 Od starog telefona napravite nov za 10 evra! Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Naravno da život i radni vek telefona ne mora da prestane u onom trenutku kad proizvođač za njega odluči da više ne pruža ažuriranja sistema ili bilo kakva poboljšanja. Nakon dve godine, kad garancija uglavnom istekne, a s njom i pažnja proizvođača ka tom modelu uvek možete da se okrenete “flešovanju“ telefona, koje će vam uglavnom omogućiti da stari hardver telefona iskoristite uz nov softver i znatno mu produžite vek upotrebe.

Istina, moguće je da ćete “brikovati“ telefon, odnosno učiniti ga neupotrebljivim, pa ili pazite kako radite “flešovanje“ ili to prepustite nekome ko se u to razume više od vas.

Od kad postoje Android telefoni znamo da postoji i mogućnost da oni rade pod verzijama softvera, koje su izmenjene u odnosu na proizvođačke verzije OS-a. To je i ovde slučaj. Uzeli smo telefon star sedam godina - Galaxy S2 iz aprila 2011. - i od njega napravili praktično nov, koji radi na Android Nougat 7.1.2 operativnom sistemu sa aplikacijama, koje smo sami odabrali.

Pogledajte kako sad izgleda naš Galaxy S2 telefon:

Potrebno je strpljenje i vreme da se izvrši instalacija novog softvera, ali je u svakom slučaju vredno toga, posebno ukoliko ste prinuđeni da koristite star (ili vrlo star) telefon i dalje. Ukoliko budete koristili "Lite" aplikacije i "Go" aplikacije iz Google ekosistema dobićete ne samo upotrebljiv, nego i prilično stabilan i brz telefon, koji je sedam godina star.

I da odmah predupredimo gnjavatorska pitanja - Zašto bi se radilo ovako nešto da dobijem upotrebljiv telefon - jednostavno, nekom je to izazov, a nekome je to realnost i bilo šta da je odgovor mislimo da je vredno ulaganja i vremena i rada.

Dakle, osim veštine, koju ili posedujete ili ne (ili razumete kako se novi softver stavlja ili ne) i sitnog ulaganja, ne treba vam ništa drugo da biste od starog telefona napravili nov. Ovo je stvar o kojoj se odavno priča i mi nismo izmislili toplu vodu, ali do sada se nismo bavili ovakvim stvarima, a da li ćemo o Custom ROM-ovima (softver za uređaj, koji su prepravili ili izradili programeri, a ne proizvođač telefona) razmislićemo nakon ovog teksta - u odnosu na vaše reakcije.

Galaxy S2 smo izabrali, jer je bio vanserijski popularan i čak i danas se mnogi od nas sećaju tog telefona, a kao što smo rekli, morali smo da uložimo svega 1.100 dinara u novu bateriju, što je i sve od ulaganja, koje smo obavili pred instalaciju novog softvera. Hardver telefona je, uz korišćenje pomenutih aplikacija (Facebook Lite, Messenger Lite, YouTube Go, Files Go...) i danas sposoban da se nosi sa aplikacijama, kakve su WhatsApp ili Viber.

Iz razumljivih razloga, nadamo se makar da ćete ih razumeti, nećemo opisivati korak po korak način instalacije novog softvera, jer to zahteva puno prostora i skorilovanja, ali ćemo vam, u svakom slučaju obezbediti vodič “Kako da…“ i to video - najbolji, koji smo mogli da nađemo i savršeno jasan - kao i sve potrebne alate, odnosno linkove do njih.

Alat potreban pre instalacije Custom ROM-a:

- USB Drivers - https://samsungusbdriver.com/download/samsung-driver-v1-5-51-0
- Odin 3.07 - https://odindownloader.com/download/odin3-v3-07
- PIT & Repartition File https://androidfilehost.com/?fid=24407100847294156
- Kernel - https://androidfilehost.com/?fid=24415232478676403
- TWRP - https://dl.twrp.me/i9100/twrp-3.0.2-0-i9100.img.html
- Lineage OS nightly build: - https://download.lineageos.org/i9100
- ROOT SuperSU: - https://download.lineageos.org/extras
- GAPPS for ARM (pico or nano ONLY): - http://opengapps.org/

Sve dodatne informacije, uključujući uputstva i dostupne verzije Custom ROM-ova za sve moguće uređaje pronađite na najboljoj lokaciji na internetu za to - XDA Forum.

Kako da stavite Custom ROM na Galaxy S2:

How to install LineageOS from STOCK on Samsung Galaxy S2 i9100
Izvor: Aксен Дезодорантович

Kako Galaxy S2 radi nakon ažuriranja softvera:

- Iznenađujuće stabilno, brzo i sveže za sedam godina star uređaj
- Baterija traje jedan dan, što je i današnji prosek
- Postoje aplikacije, koje “štucaju“, ali to je očekivano, jer su aplikacije u međuvremenu postale i hardverski i softverski znatno zahtevije
- Igre su problem, odnosno nećete biti u mogućnosti da igrate one najpopularnije
- Mogućnost brisanja sistemskih aplikacija omogućava da se oslobodi RAM i rasterete procesor i memorija, što je jedan od velikih problema u redovnom softveru
- Sve opcije telefona rade potpuno uobičajeno, uključujući kameru.

NAPOMENA: Za rešenja problema u toku instalacije pročitajte komentare ispod videa ili nam se, kao i uvek, obratite u komentarima - pokušaćemo da izađemo u susret svima.

Pogledajte kako Galaxy S2 izgleda sa Nougat 7.1.2 OS-om:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS