• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Microsoft menja Edge novim Chrome pregledačem

Autor mondo.rs

Da, dobro ste pročitali - Microsoft će na osnovu Chromium platforme napraviti Windows 10 Chrome, kojim će zameniti svoj Edge pregledač interneta.

Jedna od najzanimljivijih vesti sezone stiže nam iz Redmonda, odakle su procurele informacije, koje su još uvek nepotvrđene, da Microsoft na osnovu Chromium projekta gradi novi veb pregledač, kojim će zameniti Microsoft Edge.

Iako je Microsoft Edge, najavljen pre tri godine uz Windows 10, bio korak u pravom smeru da se konačno istrebi problematični Internet Explorer, EdgeHTML standard sve više se muči da se izbori sa Chromium standardom.

Vest o odustajanju od Edge pregledača prvo je najavio sajt Windows Central, a potom i The Verge. Oba sajta su se čak izvinila Microsoft kompaniji, zbog toga što nisu čekali da kompanija to objavi prva i zvanično. Ukoliko je to potrebno, evo i MobIT ekipa se izvinjava Microsoft timu u Srbiji i svetu!

Pomenuti sajtovi su objavili da je kodno ime projekta, odnosno zamene Edge-a Chromium baziranim pregledačem “Anaheim“.

Chromium je prevladao na tržištu, uglavnom zahvaljujući upotrebi mobilnih telefona i tableta i najveći broj programera optimizuje i od početka pravi svoje sajtove kako bi bili kompatibilni sa Chromium standardom. To je automatski označilo i manje interesovanja programera za EdgeHTML, iako on u suštini nije bio lošiji.

Prihvatanje Chromium standarde označiće, verujem i Microsoft-ov “progon“ Chrome pregledača, kojeg smo svi bili svedoci - od poruka, koje je kompanija slala korisnicima Windows 10 OS-a protiv ovog pregledača do velikih anti-Chrome kampanja.

Videćemo šta će se desiti do kraja nedelje i da li će Microsoft zaista najaviti prelazak na Chromium standard, kako tvrde pomenuti sajtovi.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS