• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zemlja za koju niste ni čuli je najveća internet sila

Autor mondo.rs

Ako gledamo broj domena, koji se godišnje registruje, Tokelau nema konkurenciju - već tri godine zaredom!

 Zemlja za koju niste ni čuli je najveća internet sila Izvor: MONDO

Sićušni ostrvski arhipelag Tokelau u Tihom okeanu, pod suverenitetom Novog Zelanda, i dalje drži prvo mesto na listi najpopularnijih nacionalnih domena u 2018. godini, koju je izradio britanski registar zadužen za upravljanje nacionalnom domenom "Nominet". Tokelau je, prema tom kriterijumu, "najveća" zemlja na svetu sa registrovanih 21.2 miliona .tk domena, prenosi portal ZDNet.

Glavni razlog popularnosti .tk domena je što je u pitanju domen koji se može dobiti potpuno besplatno, zahvaljujući čemu je ta država treću godinu zaredom osvojila prvo mesto na toj listi.

Na drugom mestu nalazi se Kina sa .cn domenom, čiji broj lagano, ali postojano raste u poslednjih nekoliko godina (sa 17 miliona u 2016. godini na 20.8 miliona u 2018. godini), dok je .de domen Nemačke treći po popularnosti, a za njim sledi britanski .uk domen.

Veliku ekspanziju (od čak 219 odsto) doživeo je domen Angvile (malog ostrva u Livardskom ahripelagu), a budući da on glasi .ai, mnoge kompanije koje promovišu veštačku inteligenciju su se odlučile baš za taj domen.

Najveći rast doživeo je kuvajtski .kw domen, sa povećanjem od 16.080 odsto, ali treba uzeti u obzir da je baza domena ove države veoma mala i da je tokom 2018. godine registrovano ukupno 4.020 domena.

Najmanji broj registrovanih domena ima Severna Koreja (ukupno 29 .kp domena), od čega je tokom 2018. godine registrovano pet novih domena.

Broj američkih .us domena opao je tokom 2018. godine za 17 odsto, uglavnom zbog toga što se .com domen poistovećuje sa američkim tržištem.

Tokom 2018. godine registrovano je ukupno 153,2 miliona nacionalnih domena, što je znatno povećanje u odnosu na 2017. godinu kada je ta taj broj iznosio 143,6 miliona domena.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS