• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvene mreže zadesila najgora stvar (FOTO)

Autor mondo.rs

Društvenim mrežama se tokom 2018. godine desila najgora stvar - korisnici su izgubili poverenje u njih…

 Društvene mreže zadesila najgora stvar (FOTO) Izvor: Promo/Kaspersky Lab

Zbog krađe podataka, lažnih informacija i uvredljivog rečnika na društvenim mrežama, kao i izveštaja da su strani operativci koristili njihove usluge, mnogi ljudi u SAD sada su skeptični kada je reč o prednostima društvenih medija, smatraju stručnjaci.

Zvaničnici društvenih mreža zbog svega toga su nekoliko puta morali da svedoče pred američkim Kongresom. "2018. je bila teška godina, kako za tehnološke kompanije tako i za korisnike njihovih usluga", izjavio je direktor kompanije za skladištenje podataka LatticeWork Inc. Pantas Sutarda, prenosi Glas Amerike.

Kako je istakao, direktori velikih kompanija išli su na svedočenja i dali silna obećanja članovima Kongresa da će rešiti probleme hakovanja svojih sistema, što još nisu u stanju da urade.

Najviše se preispitivao rad Facebook mreže, koja je prednjačila u lošim stvarima. Taj gigant društvenih mreža kritikovan je posle otkrića da je, zbog slabog nadzora, jedna političko-konsultantska kompanija zloupotrebila podatke miliona korisnika.

U proleće ove godine, direktor najveće društvene mreže Mark Cukerberg krenuo je na "turneju izvinjavanja", kako su kampanju ironično nazvali Amerikanci, u nameri da uveri korisnike da će kompanija ubuduće bolje štititi njihove podatke. Firma iz Kalifornije suočila se i s drugim problemima kada su podaci korisnika kompromitovani zbog hakovanja.

Facebook je, takođe, oštro kritikovan kad su lažni izveštaji, koji su se pojavili na mreži izazvali nasilje u Mjanmaru i Šri Lanki. Zbog otkrića o propustima Facebook-a neki korisnici su napustili tu platformu i njene druge usluge kao što je Instagram. Neki članovi američkog Kongresa obećali su da će 2019. doneti federalni zakon o zaštiti podataka a tehnološke kompanije kažu da podržavaju tu inicijativu.

Međutim, da li će novi propisi povećati poverenje u digitalne usluge - ostaje da se vidi…

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS