• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Projekat "Digitalni građanin" u NUB RS

Autor mondo.ba

U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske uskoro će biti realizovan projekat "Digitalni građanin", čiji je cilj transformisati biblioteke u digitalne inovativne i obrazovne centre.

 Projekat "Digitalni građanin" u NUB RS Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk
Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Biblioteke će kroz ovaj projekat modernu edukativnu tehnologiju učiniti dostupnom odraslima i djeci, čime će biti omogućeno uvođenje digitalnih vještina u lokalne zajednice, saopšteno je iz Narodne i univerzitetske biblioteke Srpske.

Ovaj projekat je razvio Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) iz Zagreba u saradnji sa partnerom iz BiH - mostarski INTERA Tehnološkim parkom - Fondacijom za inovacioni i tehnološki razvoj.

Projekat se sprovodi u Hrvatskoj, Srbiji, BiH, a Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske izabrana je kao jedna od biblioteka učesnika u ovom projektu.

"Svim bibliotekama koje su uključene u projekat, IRIM je donirao modernu edukativnu tehnologiju `Mikrobit` (MICRO:BIT) koja će biti korištena na besplatnim radionicama, ali i iznajmljivana u svom originalnom pakovanju i sa uputstvom za korištenje. Radionice će organizovati biblioteke za svoje korisnike", navedeno je u saopštenju.

Iz Narodne i univerzitetske biblioteke Srpske ističu da je projekat podržala i multinacionalna kompanija "Gugl" i finansirala ga u iznosu od 250.000 dolara.

"Uz pomoć `Mikrobitova` korisnici će u zavisnosti od oblasti interesovanja moći da kreiraju animacije, komponuju muziku, prave igrice, pišu, rješavaju matematičke probleme. Može se reći da svako može postati neka vrsta programera, jer to je i sama svrha `Mikrobita` - da nauči djecu i odrasle da programiraju", navedeno je u saopštenju.

Digitalne tehnologije će uz pomoć ovog projekta postati dostupnije građanima, korisnici će moći lakše da se nose sa izazovima savremene digitalne ere, te biti u prilici da dobiju dodatnu edukaciju koja im može koristiti u njihovim poslovnim aktivnostima, kao i na tržištu rada.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS