• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Blokada za Facebook aplikacije na Apple uređajima

Autor mondo.rs

Na svim iOS uređajima blokirane su mnoge Facebook aplikacije.

 Blokada za Facebook aplikacije na Apple uređajima Izvor: MONDO portal/Maja Čavić

Zbog skandala tokom kojeg je Facebook američkim tinejdžerima plaćao do 20 dolara, kako bi im vršljao baš svuda po telefonu, koristeći se posebnim aplikacijama na iOS uređajima, Apple je rešio da trajno blokira od dalje AppStore distribucije sve takve Facebook aplikacije.

Pročitajte i ovo: Facebook pooštrava pravila “igre“

U pitanju su sve BETA verzije Instagram, Facebook, WhatsApp i Messenger aplikacija, koje nemaju konačan softver i služe za testiranje novih opcija. Takođe, blokirane su i sve verzije aplikacija za zaposlene u Facebook i sestrinskim kompanijama, koje su koristili radnici tokom rada na njima (tzv. radne aplikacije, koje nisu zvaničan BETA softver).

Koristeći se mogućnostima enterprajz pristupa AppStore-u Facebook programeri su kroz Apple prodavnicu bili u mogućnosti da instaliraju moćnije verzije aplikacija na iOS uređaje, nad kojima Apple nije imao kontrolu, a po ugovoru dve kompanije tako nije trebalo da bude. Ove aplikacije po pravilima Apple kompanije koriste se isključivo na uređajima zaposlenih i Facebook se s tim složio, ali to menadžment najveće društvene mreže nije sprečilo da organizuje distribuciju internih aplikacija preko zvaničnog AppStore-a za praćenje korisnika i prikupljanje njihovih podataka.

Blokiranjem mogućnosti distribucije i rada “internih“ ili radnih aplikacija, Apple štiti podatke korisnika, koji mogu biti izloženi zloupotrebama korišćenjem ovakvih aplikacija. Facebook je potvrdio da su aplikacije, sve koje nisu zvanične verzije aplikacija za krajnje korisnike blokirane, ali je odbio da komentariše bilo šta u vezi s ovim slučajem.

Rekli bismo - bravo za Apple!

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS