• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi put otkad postoje telefoni dogodilo se ovako nešto

Autor mondo.rs

Najveće analitičke kuće potvrdile su u svojim godišnjim izveštajima ono o čemu se šuška već neko vreme - telefoni su usporili.

Najgora godina za telefone do sada“, glasi zaključak IDC-a, koji, baš kao i kompanija Counterpoint, pokazuje pad tržišta telefona na godišnjem nivou od čak četiri odsto. Možda sa strane to ne izgleda alarmantno, ali u smislu zarade, a posebno zasićenosti tržišta, to je za proizvođače smartfona i običnih telefona izuzetno loša vest. Osetili su to proizvođači, naravno, i tokom same 2018. godine, jer su i Apple i Sony i Samsung i LG, pa čak i Xiaomi, kao i mnogi drugi proizvođači zabeležili slabiju prodaju, kao i zaradu, nego što su projekcije za tu godinu nagoveštavale.

Pročitajte i ovo: Apple, Xiaomi i Samsung pali, Huawei razvalio

IDC i Counterpoint napominju da nisu svi pali. Huawei je samo na milion, dva po ukupnoj prodaji od Apple kompanije i jedini je od velikih igrača uvećao svoje prisustvo na tržištu i to za trećinu u odnosu na 2017. godinu. Takođe, Xiaomi je u naletu, on je imao rast manji, nego Huawei i pad u četvrtom kvartalu prošle godine za oko tri odsto, ali je uspeo da proda više telefona, nego tokom 2017. godine.

Kina i dalje ostaje primarno tržište svih proizvođača, posebno onih, kojima je to matična zemlja, a tokom 2019. godine 5G i nove usluge mogli bi da poguraju tržište telefona unapred, mada su prognoze IDC-a i Counterpoint-a daleko manje optimistične, nego što je to bilo krajem 2018. godine, piše GSMArena.

Pročitajte i ovo: Prva mobilna kamera od 52 MPx + optika f/1.4 (FOTO)

Po prodaji Samsung je i dalje broj jedan, ali je pao ispod 300 miliona prodatih komada i za jedan odsto po tržišnom udelu. Apple je, takođe u padu, ali je drugi. Huawei je treći, Xiaomi je četvrti i OPPO je peti na globalnom tržištu.

Šta vi mislite, zašto je opala prodaja telefona?

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

S7

Sve su skuplji, a ne donose nešto bino novo

RECENZIJE

TIPS & TRICKS