• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je, kako radi periskop kamera - budućnost telefona

Autor mondo.rs

Novi tip kamere na mobilnim telefonima izmeniće mobilnu fotografiju značajno, a saznajte kako i pomoću koje tehnologije.

 Šta je, kako radi periskop kamera - budućnost telefona Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

Danas su telefoni s više kamera postali norma mobilne fotografije. Optički zum, zamućivanje pozadine, bolje izoštravanje slike, širi kadar ili jednostavno bolji kvalitet fotografije se na mobilnim telefonima, koji su ograničeni prostorom, postiže drugom, trećom ili čak četvrtom kamerom u nizu, uz glavnu.

Iako se broj kamera povećava njihova baza - način izrade - se ne menja. Kamere za mobilne telefone prave se na utvrđen, tradicionalan način i dalje, optimizovane tako da stanu u telo mobilnog telefona. Ova činjenica utiče na ograničenu žižnu daljinu, odnosno rastojanje između senzora kamere i sočiva, što kao rezultat ima i činjenicu da najveći broj mobilnih kamera nema sposobnost optičkog zumiranja iznad 2x ili 3x.

Nova vrsta mobilnih kamera zove se periskop kamera i donekle popravlja situaciju zahvaljujući osobini da prelama svetlost pod uglom od 90 stepeni. Ovakav sistem kamere razvodi svetlost po dužini telefona, ne po debljini, što znači da telefoni mogu da dobiju unapređenu optiku bez povećavanja debljine uređaja. Takođe, prizma, koja se nalazi u sklopu periskop kamere i prelama svetlost pod pravim uglom omogućava korišćenje i za optičku stabilizaciju, koja je vrlo bitna prilikom fotografisanja u noćnim uslovima i tokom video snimanja.

Zahvaljujući ovakvoj karakteristici nove kamere mogu da imaju žižnu daljinu od 160 milimetara, što neki proizvođači telefona reklamiraju kao mogućnost 10x optičkog zumiranja.

Periskop kamere nisu potpuna novost, jer se već koriste u okviru različitih modela fotoaparata “uperi i slikaj“, namenjenih masovnom korišćenju. Ovi fotoaparati zadržavaju optiku unutar kamere i ne izvlače se, što doprinosi dugotrajnosti kamere.

Ono što je važno jeste da ćemo svedočiti najavljenoj revoluciji u okviru mobilne fotografije na premijeri Huawei P30 Pro telefona, koji će biti prvi komercijalno dostupan telefon sa periskop kamerom novog tipa, sposobnog za najmanje 6x optičko zumiranje, neverovatno kvalitetne noćne fotografije i značajno unapređeno video snimanje.

Pročitajte i ovo: Uz P30 Pro popravili sve što su korisnici želeli?

MONDO MobIT je već u Parizu, spremamo premijerno prikazivanje Huawei P30 i Huawei P30 Pro telefona, koji ćete detaljno upoznati sutra od 14 sati. Budite s nama, obećavamo da ćete imati priliku da saznate baš sve što vas zanima o novim telefonima, koje kompanija Huawei naziva revolucionarnim i najboljim ikad.

Huawei P30 Pro video kamera
Izvor: Parker Walbeck

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS