• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oglasio se Huawei!

Google je ukinuo Android licencu, "ekonomski rat" između Kine i SAD-a je u punom zamahu, a evo šta kaže kineska kompanija!

Kompanija Google ukinula je kompaniji Huawei licencu za Android operativni sistem i Huawei će biti primoran da se, ako odluka ostane na snazi, okrene tzv. “open source“ verziji, objavio je The Verge. Ova odluka u kompaniji Google je morala biti doneta, kako su za The Verge rekli u američkoj kompaniji, jer je Google u obavezi da poštuje zakonske odluke SAD. Jedna od poslednjih jeste odluka Ministarstva trgovine SAD da se Huawei kompanija stavi na “crnu listu“, čime se praktično toj kompaniji zabranjuje poslovanje sa američkim kompanijama i onemogućava izvoz američkih proizvoda u Huawei.

Sada se oglasila kompanija iz Kine, saopštenjem koje je odgovorilo na neka od pitanja korisnika, ali neka je ostavilo i otvorenim.

"Naša kompanija značajno je doprinela razvoju i rastu Androida širom planete. Kao jedan od njihovih globalnih partnera, blisko smo sarađivali sa open-source platformom kako bismo razvili ekosistem od kojeg su se okoristili i korisnici, i industrija.

Huawei će nastaviti da pruža bezbednosne apdejte i servis nakon kupovine svim postojećim Huawei i Honor smartfon i tablet uređajima, pokrivajući one koji su već prodati i one koji su trenutno u zalihama u prodavnicama širom sveta.

Nastavićemo i da gradimo bezbedni i održivi softverski ekosistem, sa namerom da pružimo najbolje iskustvo svim korisnicima na globalnom nivou," saopštila je kompanija.

SAD optužuju kompaniju iz Kine da svoju opremu koristi za špijuniranje američkih interesa, kao i da krši američke sankcije Iraku. SAD su tokom 2018. godine praktično zabranile prodaju Huawei telefona kroz ponudu operatora, pa čak i kroz kanale slobodne prodaje. Dosadašnja istraživanja nisu dovela u vezu kompaniju Huawei sa mogućnostima špijuniranja, kao ni sa kršenjem dosadašnjih protokola bezbednosti ni u jednoj zemlji, dok su nova istraživanja još uvek u toku. Kompanija Huawei je čak i tužila SAD zbog neosnovanih optužbi za špijunažu.

S druge strane, Huawei već neko vreme, ako je verovati izvorima tih vesti, sprema zamenu za Android OS i Windows.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vaske

Ko je.e android živio Huawei.

RECENZIJE

TIPS & TRICKS