• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čuvajte se lažnih nagradnih igara na Fejsbuku!

Autor mondo.ba

Fejsbukom kruže lažne nagradne igre pomoću kojih neko pokušava da učesnicima izmami lične podatke!

Ukoliko često igrate nagradne igrice na Fejsbuku, budite oprezni – naišli smo na nekoliko primjera kada se iza lažne nagradne igre krije pokušaj da date nekome lične podatke.

Prvi primjer je stranica Polovni automobili Balkan, putem koje je dijeljeno „više polovnih fiata različitih boja“, a za učešće u igrici bilo je potrebno da lajkujete i šerujete post i u inboks pošaljete poruku.

Nakon toga, dobili biste poruku u kojoj piše da ste baš vi srećni dobitnik i zauzvrat traže fotografiju lične karte, kao i vaš portret.

Ista stvar se desila i na stranici Prodaja ljuljaške sve za kuću – nagradna igra, nagrada je ljuljaška za baštu, uslov lajk, šer i poruka i inboks.

Kao i u prethodnom primjeru – dobijete odgovor da ste osvojili ljuljašku, a zauzvrat vam traže lične podatke, kao i fotografiju vas i obe strane lične karte.

Na prvi pogled – jasno je da obe stranice nisu proizvod nekoga ko se ozbiljno bavi promocijom posla na mrežama. Podataka ima veoma malo, tek osnovno – profilna fotografija, cover fotografija i „nagrada“. Prije nego što odlučite da učestvujete u nekoj od nagradnih igara - provjerite ko stoji iza stranice, koliko podataka je dostupno, a naročito provjerite komentare i "fidbek" posjetioca stranice. 

Budite veoma oprezni i vodite računa kome dajete lične podatke! Kopiju lične karte od građana može tražiti samo službeno lice i to na osnovu zakona.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS