• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAD: Stotine firmi protiv Trampovih “kineskih mera"

Autor mondo.rs

Američke kompanije Trampu: Poštedi nas nove runde tarifa!

Sjedinjene Države su u maju stavile Huawei na listu, koja sprečava američke kompanije da prodaju komponente toj kompaniji bez odobrenja vlade.

Tom odlukom su pogođeni i dobavljači iz SAD kojima je Huawei glavni kupac, pa je tako prošle sedmice, prenela je agencija FoNet, jedan proizvođač čipova revidirao prognozu prihoda u 2019. godini za dve milijarde dolara, rekavši kako kupci smanjuju narudžbe zbog trgovinskih napetosti, uključujući i ograničenja prodaje u SAD za Huawei.

Pročitajte i ovo: Zašto se Amerika toliko plaši kompanije Huawei?

Očekuje se da će se Huawei suočiti s izazovima u pronalaženju alternativnih dobavljača komponenti za svoje proizvode, a za sad je ocenjeno da bi to mogli biti dobavljači iz Južne Koreje i Tajvana. Prema navodima agencije AP, američke kompanije pokazuju uznemirenost zbog agresivne politike Trampove administracije prema Kini i žele da poništi tarife i revidira svoje odluke.

Američke IT i tehnološke kompanije nisu jedine, koje su uznemirene.

Nekoliko stotina američkih kompanija, od lokalnih salona venčanica do maloprodajnih lanaca vrednih više milijardi dolara, obratilo se 17. juna Kancelariji trgovinskog predstavnika SAD, izrazivši protivljenje planu predsednika Donalda Trampa da uvede tarife na još 300 milijardi dolara vredan uvoz kineske robe.

Više tarife bi se odnosile na sve - od odeće i obuće do vatrometa i mobilnih telefona - i verovatno bi uvećale cene za američke potrošače, upozoravaju kompanije u podnescima dostavljenim Kancelariji, a prenosi agencija Rojters.

Pročitajte i ovo: I Google kuka - Vratite Huawei, izgubićemo svi

Dajen Čitam, vlasnica jednog butika sa sedištem u Alabami, tvrdi da će nove tarife potpuno zaustaviti rad njenih američkih dobavljača, koji neće biti u mogućnosti da pronađu sredstva za pokrivanje dodatnih 25 odsto, koliko bi morali da plate za uvoz svojih proizvoda. "Pišem ovo pismo sa molbom da našu industriju poštedite naredne runde tarifa. Stojim rame uz rame u ovoj molbi sa hiljadama vlasnika preduzeća. Pomozite nam da Ameriku ponovo učinimo velikom", napisala je ona u tom pismu.

Sa njenom ocenom slaže se veliki broj američkih preduzeća, koja smatraju da će nove carine naštetiti potrošačima i da će prouzrokovati gubitak radnih mesta.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS