• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svet traži da Facebook obustavi razvoj kriptovalute

Autor mondo.rs

Facebook Libra, kriptovaluta najavljena 18. juna, odmah po objavi naišla je na prepreke širom sveta.

 Svet traži da Facebook obustavi razvoj kriptovalute Izvor: MONDO / Facebook / Calibra

Uticajna američka kongresmenka Maksin Voters zatražila je od kompanije Facebook da obustavi razvoj svoje kriptovalute - Libra - sve dok Kongres i regulatorna tela to detaljnije ne razmotre. Votersova, koja je predsedavajuća odbora za finansijske usluge Predstavničkog doma Kongresa, rekla je da bi izvršni direktori Facebook carstva trebalo da svedoče pred Kongresom o kriptovaluti, prenela je agencija Rojters.

Facebook je obelodanio ambiciozne planove u utorak o lansiranju nove globalne kriptovalute nazvane Libra, kao deo napora da se proširi i na digitalne uplate, a što je, prema britanskoj agenciji, odmah izazvalo zabrinutost za privatnost. Odmah nakon najave istragu o Libra kriptovaluti najavili su Nemačka, Francuska, Velika Britanija i mnoge druge zemlje, koje su pozvale Facebook da obustavi svoje planove, dok se ne razmotre svi aspekti mogućeg uticaja Libre na digitalni i oflajn ekosistem finansijskih usluga i posebno privatnosti.

EU Komisija objavila je da pažljivo prati situaciju i da će reagovati u skladu sa objašnjenjima, koja ponudi Facebook u vezi sa nerazjašnjenim pitanjima Libre po privatnost korisnika, ali i regulatorne odredbe finansijskog sektora.

Gigant društvenih mreža povezao se sa najmanje 28 partnera, uključujući MasterCard, Visa, PayPal, Spotify, Lyft i Uber, radi formiranja Udruženja Libra, sa sedištem u Ženevi, koje bi upravljalo novim digitalnim novcem. Da bi olakšao transakcije, Facebook je stvorio i Calibra digitalnu platformu, koja treba da ponudi digitalne novčanike za čuvanje, slanje i trošenje Libre. Calibra će biti povezana sa Facebook platformama za poruke - Messenger i WhatsApp.

Pokretanje celog sistema planirano je za prvu polovinu 2020. godine.

NAPOMENA: O tome kako radi, kako se koristi i o drugim detaljima Libra valute pisaćemo vam u narednim Libra tekstovima.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS