• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

WeAreDevelopers debitovao u Berlinu!

Autor mondo.ba

Peto izdanje WeAreDevelopers World Congress-a, koje se po prvi put održao u Berlinu, bilo je i više nego uspješno.

Oko 10.000 posjetilaca tokom dva dana kongresa razmijenilo je iskustva sa kolegama iz IT industrije, a imali su priliku i za unaprijeđenje znanja slušajući edukativne sesije nekih od najoštrijih umova u tehnologiji.

Konferenciju je otvorio bivši svjetski šahovski šampion, AI ekspert Geri Kasparov, koji se obratio posjetiocima kongresa kao počasni keynote predavač, čovjek koji je „pobijedio izgubivši revanš“. Predavanjem pod nazivom „Budućnost ljudske kreativnosti u svijetu pametnih strojeva“ osvrnuo se na temu korištenja umjetne inteligencije i strojeva u današnjem svijetu predviđajući kamo sve to vodi.

Preko 200 predavača, različite sesije i radionice su obilježile sadržaj WeAreProgramers World Congressa. Ubjedljivo najposjećeniji programski smjer - Constructing Worlds nerijetko je ostajao bez prostora za sjedenje. Najzanimljivije teme za programere su se protezale od razvoja i optimiziranja mikroservisa u Cloud-u (Tomislav Tipurić, Björn Wendland, Emily Jiang), organizacija - korištenje - obogaćivanje podataka u Cloud-u (Maxime Baugnet), sveprisutno razumijevanje pojmova DevOps-a i Kubernetes-a (Janos Pasztor), do primjene rješenja koja ubrzavaju Facebook servise poput Messenger aplikacije (Markus Brunner), ili PeachPie kompajlera koji premoštava razlike između PHP i .NET razvojnih okruženja za aplikacije.

Uz formalni dio programa, organizatori su pripremili dodatne aktivnosti koje su imale za cilj osigurati zabavu za posjetioce i omogućiti zbližavanje sa legendarnim učesnicima globalne IT scene. Geri Kasparov učestvovao je u šahovskoj simultanki sa 10 izabranih programera, dok je John Romero pokazao svoju vještinu igranja svjetski poznate igre “Doom” tokom “Doom-Deatmatcha”.

Namijenjeni prostori za ove aktivnosti su bili premali da prime sve zainteresovane koji su željeli ukrasti kontrolere kreatoru Doom i Wolfenstein video igara ili odigrati bar jedan potez sa šahovskim velemajstorom.

Instant feedback i interakcija sa posjetiocima je bila veoma važna za organizatore, te je istaknuta tokom kongresa kroz mogućnost postavljanja pitanja i ocjene sesija ili predavača u realnom vremenu.

"S obzirom da sam ja programer, kongres ovog tipa je ono što sam želio prije 15 godina - platforma za otvorenu razmjenu ideja i znanja unutar programerske zajednice. Misija naše kompanije je pružanje kvalitetnog sadržaja koji će inspirisati i motivisati programer-e za profesionalni rast i uspijeh. Ovogodišnji predavači poput Garry Kasparov-a, Joel Spolsky, John Romero-a, Rasmus Lerdorf-a uz ostalih 200 predavača prenijeli su posljednja saznanja, vizije i primjere koji oblikuju budućnost trendova i naprednih tehnologija”, rekao je Sead Ahmetović, CEO i suosnivač WeArDevelopers.

“IT industrija u Njemačkoj je pulsirajuća i ekstremno progresivna, a posebno u Berlinu koji je smatra za jednog od vodećeg tech hubova u Evropi. Shvativši to, odlučili smo i naredne godine održati najveći svjetski kongres za programere u Berlinu", dodaje Sead.

Organizatori su već fokusirani na naredni događaj kreiran isključivo za programere, WeAreDevelopers Congress Vienna 2019, 28. i 29. novembra u Beču. Glavne teme kongresa su proširene u odnosu na prethodnu godinu, dovešće vodeće stručnjake koji baziraju svoj rad i znanje na Cloud, AI, Blockchain i IoT tehnologijama.

Najpovoljnije ulaznice u limitiranoj seriji možete kupiti već sada, klikom na OVAJ LINK.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS