• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tramp stavio i kineske superkompjutere na CRNU LISTU

Autor mondo.rs

SAD kineske kompanije, koje se bave izradom superkompjutera smatraju pretnjom po nacionalnu bezbednost.

SAD su stavile na crnu listu pet kineskih organizacija koje se bave superkompjuterima, koje su označene kao pretnju po američku nacionalnu bezbednost i kojima je onemogućen pristup poverljivoj tehnologiji.

Ovaj potez američkog Ministarstva trgovine mogao bi da iskomplikuje sastanak predsednika SAD i Kine, Donalda Trampa i Si Đinpinga, planiran za sledeću nedelju u Japanu na samitu G20, sa ciljem smirivanja trgovinskog spora dve najveće svetske ekonomije. Ovaj sastanak trebalo bi da pokaže šta će biti i sa kompanijom Huawei, koja je od sredine maja na “crnoj listi“ SAD i preti joj zabrana upotrebe licenciranog Android sistema.

Među pet kineskih organizacija, koje je američko Ministarstvo trgovine stavilo na "crnu listu", nalazi se proizvođač superkompjutera Sugon, tri sa njim povezane organizacije i Institut za tehnologiju kompjutinga Vuši Điangnan.

U odluci se navodi da su njihove aktivnosti "u suprotnosti sa nacionalnom bezbednošću i interesima spoljne politike SAD". Američke kompanije ne smeju da prodaju tehnologiju organizacijama na crnoj listi bez odobrenja vlade.

SUPERCOMPUTING se definiše kao obrada "masivno složenih problema" ili problema sa veoma mnogo podataka, pri čemu se koriste "koncentrisani računarski resursi" više kompjuterskih sistema, koji rade paralelno i nazivaju se "superkompjuterima".

Ovakav uređaj angažuje sistem, čiji svi računari rade na maksimumu svojih mogućnosti i omogućavaju rešavanje običnom čoveku nezamislivo složenih problema.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS