• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pametna haljina otkriva seksualno uznemiravanje (VIDEO)

Autor mondo.rs

Interesantan eksperiment koji treba da nas podseti da svako ima pravo da kaže "ne".

Koliko smo "daleko" odmakli u poštovanju ljudskih prava u eri MeToo pokreta i tolike priče o seksualnom uznemiravanju u poslednjih nekoliko godina?

Ne naročito izgleda. Ako vam je ikada na tu temu pala na pamet "vrcava" mudrost o mahanju repom ili ona o sablji i mrdanju, pogledajte ovaj video:

View this post on Instagram

Svako ima pravo da kaže “ne”. Svako ima pravo da odluči da li mu dodir ili kompliment prija ili ne. Seksualno uznemiravanje je uži pojam od seksualnog nasilja i od juna 2017. po srpskom Krivičnom zakoniku je krivično delo. Iako blaži vid, može izazvati podjednako traumatične posledice. Prema istraživanju Autonomnog ženskog centra, neželjeno priljubljivanje, dodirivanje i unošenje u lice, doživela je svaka treća devojka u Srbiji. Zanimljiva inicijativa kompanije “Šveps”, sprovedena od strane agencije Ogilvy, stavila je naglasak upravo na činjenicu koliko su žene izložene dodirima kojima nisu dale svoj pristanak. Ukoliko ikad osetite da ste žrtva ponašanja koje vam ne prija, ne oklevajte da ga prijavite!

A post shared by MONDO (@mondoportal) on

Marketinška agencija Ogilvy iz Brazila napravila je eksperiment, "Dress for Respect" ("Obučena za poštovanje"), kreirana je haljina sa senzorima koji beleže neželjene dodire.

Tri žene učestovale su u eksperimentu, i nosile ovu haljinu tokom izlaska u noćni klub u Sao Pauli. Svaki put kad ih je neko dodirnuo bez njihovog pristanka, to je beleženo. Rezultat? Za manje od četiri sata, njih tri dodirnute su 157 puta.

Ova haljina kreirana je sa idejom da se muškarci ohrabre da redefinišu svoje ponašanje i pristup ženama, tako da počnu da pokazuju poštovanje. Lestvica, kao što vidite, nije naročito visoko postavljenja.

Poštovanje je, najjednostavnije rečeno, priznavanje da je i ta druga osoba ljudsko biće...

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS