• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tramp: Huawei može da radi sa američkim firmama

Autor mondo.rs

Zaključak Trampa, nakon G20 samita, između ostalih je i odluka da američke kompanije nastave prodaju svojih proizvoda i tehnologije kineskoj kompaniji Huawei.

Američki predsednik najavio je nekoliko veoma važnih odluka nakon završenog Samita 19 najrazvijenijih zemalja sveta i EU, G20, a među njima je i nastavak poslovanja američkih kompanija sa Huawei kompanijom.

Američke kompanije nastaviće da prodaju kompaniji Huawei“, rekao je Tramp i dodao: “Naše američke kompanije proizvode proizvode. To je kompleksno… visoka nauka. Jedini smo sa takvom tehnologijom. Složio sam se s tim da nastavimo da prodajemo te proizvode… Volim kad naše kompanije prodaju stvari drugima… veoma kompleksne stvari. Te stvari nije lako napraviti… naše kompanije su bile vrlo uznemirene, ali ćemo im dozvoliti prodaju. Stoga, ako nije u pitanju problem nacionalne bezbednosti, dozvoljavamo im da nastave prodaju“.

Ipak, nakon ove izjave američki predsednik je rekao i to da će Huawei, ipak morati da sačeka na neke stvari pre nego što bude skinut sa crne liste. “Ostavljamo Huawei do kraja. Videćemo šta ćemo sa trgovinskim sporazumom prvo“, rekao je Tramp, a preneo BBC News.

Prema pisanju GSMArena sajta odluka o skidanju Huawei-ja sa crne liste mogla bi da bude doneta u utorak, 2. jula.

Prvi korak je tu, sad još da sačekamo skidanje kineske kompanije sa famozne crne liste. Takođe, Tramp je nakon G20 susreta rekao i da za sada neće biti novih tarifa od 300 milijardi dolara ka Kini, što je protumačeno kao još jedan uspeh ovog Samita i direktnog susreta američkog i kineskog predsednika.

Taj korak pozdravila je Kina, ali i američki proizvođači mikročipova, prenosi Rojters. "Ako SAD urade to što kažu, onda to pozdravljamo", rekao je Vang Šaolong, izaslanik kineskog ministarstva spoljnih poslova. Predsednik američke asocijacije proizvođača poluprovodnika Džon Nufer rekao je da su oni ohrabreni obnavljanjem razgovora, prenosi Rojters.

Sudbina kompanije Huawei postala je ključno pitanje u aktuelnom američko-kineskom trgovinskom sporu. Tramp je danas posle sastanka s kineskim predsednikom Si Ðinpingom na samitu G20 u Japanu rekao da su se Kina i SAD vratile "na pravi put" ka postizanju trgovinskog sporazuma.

Huawei je više puta negirao da njeni proizvodi predstavljaju pretnju po bezbednost SAD.

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

lemi

budala

Jaaa

Odluka koja će trajati 3 dana i onda dobiti ono "ali"

RECENZIJE

TIPS & TRICKS