• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Android zamena stigla, testiraju je programeri

Autor mondo.rs

Kad dođe vreme da se Android penzioniše - bićemo spremni!

U trenutku velikih previranja u smartfon industriji, u kojem je jedna odluka dovoljna da ostanete bez ičega, IT kompanije shvataju da su okrenute jedna drugoj više nego ikad. S obzirom na to da je tako kako jeste, alternative se već uveliko traže, a jedna od alternativa Android operativnom sistemu je Fuchsia OS.

Pročitajte i ovo: Fuchsia je pred vama - kako vam se sviđa?

Ovaj operativni sistem spominje se već godinama unazad, od 2015, ali je sad stigla potvrda da je kompanija Google, čiji je Fuchsia OS, pozvala preko 100 programera da rade samo na razvoju ovog sistema. Google ne žuri, zato broj programera ne bi trebalo da vas zabrine, a radi se o vrhunskim stručnjacima, koji su povučeni sa različitih Android, iOS i Windows projekata. Google želi da ovaj OS bude, takođe Open Source, pa će razvoju u kasnijim fazama doprineti praktično ko god bude želeo, a za sada je za prve pozvane programere otvoren i sajt Fuchsia.dev, putem kojeg će raditi na Fuchsia OS-u.

Za razliku od Linux kernela Fuchsia OS koristi Zircon microkernel, koji omogućava da se za pokretanje hardvera koristi neverovatno mala količina softvera. Iako potpuno različit od Android OS-a, novi OS će imati tzv. Flutter SDK, koji će omogućiti brzo prebacivanja ili pomoć prilikom prebacivanja postojećih multiplatformskih aplikacija sa Android OS-a na Fuchsia OS.

Fuchsia OS je uspešno pokrenut na HONOR Play smartfonu, koji pokreće Kirin 970 čipset, pa je pokretanje programerskog sajta i poziv programerima da rade isključivo na ovom OS-u dobar signal da napredak postoji i da je značajan.

Kad bi Fuchsia OS mogao da bude gotov i zvanično najavljen teško je reći. U svakom slučaju nas raduje činjenica da se radi na Android alternativama.

Fuchsia OS Armadillo preview
Izvor: Kyle Bradshaw.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS