• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potpuno POGREŠNO koristite popularnu opciju?

Autor mondo.rs

Svi je žele, ali da li znaju da je koriste?

 Potpuno POGREŠNO koristite popularnu opciju? Izvor: MONDO / Marko Čavić

Kad se radi o mobilnom telefonu svi ga koristimo na način na koji nama prija.

Ipak, jedna ovih dana izuzetno tražena i popularna opcija se, prema iscrpnom medicinsko-teorijskom izveštaju popularnog sajta PhoneArena koristi vrlo pogrešno - noćni ili taman mod menija, odnosno aplikacija.

Troši manje baterije

Mnogi korisnici uključuju taman mod, jer je čak i Google dokazao da Dark Mode troši manje energije baterije, ali PhoneArena tvrdi da to ne utiče na autonomiju baterije više od sat, dva duže, ne za dan duže trajanje, kako su neki mediji ranije preneli.

Nakon velikog broj medicinskih istraživanja citiranih u tekstu PhoneArena podseća da taman mod zaista može da utiče da se oko manje zamara, ALI samo kad je u pitanju noć, odnosno slabo svetlo oko nas. Taman mod bi trebalo koristiti pred spavanje ili noću u zatvorenom prostoru, a preko dana bi trebalo koristiti klasičan, beli prikaz, odnosno onaj, koji inače stiže sa telefonom.

Bez obzira na to što taman mod utiče na to da se oko manje umara, njegovo konstantno korišćenje može da dovede do suprotnog efekta i da izazove naprezanje oka, koje je prirodno naviklo na čitanje crnih slova na svetloj pozadini.

"Taman mod bi trebalo koristiti noću i u aplikacijama za video reprodukciju, YouTube, pregledanje slika i obradu, dok bi u svim drugim slučajevima, posebno kad je čitanje na dnevnom svetlu u pitanju, trebalo da se koristi klasičan svetao mod prikaza", zaključak je PhoneArena sajta.

 "Kad primetite da osvetljenje ekrana pada - uključite taman mod ekrana ili koristite filter plavog svetla, kako biste smanjili umaranje oka. Kad je osvetljenje ekrana na maksimumu tad koristite klasičan mod prikaza", to je univerzalna matrica izbora između tamnog i svetlog moda prikaza, tvrdi PhoneArena.

Možete da, recimo aktivirate taman mod prikaza za svaku aplikaciju i meni po rasporedu, ako vaš telefon to podržava, pa da se on uključuje i isključuje u zadato vreme. To je najlakši način, ako ga podržava proizvođač telefona, ali možete to da činite i ručno, kad vam treba svetao ili taman mod, ako ne postoji drugačiji način.

Vi, naravno, možete da koristite i dalje taman mod kako vi to želite, ali sad imate i zvaničan opis kako biste to trebali pravilno da činite.

Kako vi koristite taman mod i da li ga uopšte uključujete?

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS