• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto je DOBRA ToF kamera NEOPHODNA mobilnom telefonu

ToF ili Time of Flight je kamera, koja omogućava da fotografije na telefonima dobiju potpuno novu dimenziju.

 Zašto je DOBRA ToF kamera NEOPHODNA mobilnom telefonu Izvor: MONDO / Huawei

Svi žele da njihov telefon pravi neverovatne fotke, a da bi to bilo moguće kompanije su prinuđene da inoviraju sisteme mobilne fotografije, koji će biti u stanju da parira SLR aparatima, ali po daleko prihvatljivijoj ceni. Dve kamere su OK, tri su sjajne, ali da bi naši portreti izgledali zaista vrhunski potrebna je i Time of Flight ili dodatna kamera (ToF), koja će biti zadužena upravo za to - da na najbolji način na fotografijama izdvoji ono što treba da bude upečatljivo, a zamuti sve ostalo.

Želeći da prevaziđu konvencionalan način razmišljanja, kompanije Leica i Huawei stvorile su četvorostruku Huawei P30 Pro kameru, sa kojom kvalitet fotografija uspeva da parira SLR aparatima, ali po prihvatljivoj ceni i po veličini, koja je dovoljno mala da stane na dlan korisnika.

Da bi se postigao sjajan efekat zamućivanja pozadine i napravili kvalitetniji portreti mnoge kompanije pribegavaju softverskim rešenjima, koja imaju svoja ograničenja i lako se prepoznaju, čineći da fotografije izgledaju neubedljivo i nestručno “fotošopirane“. Upravo zbog toga je nov pristup sa ToF kamerom iskorak, koji su korisnici čekali i koji obezbeđuje ono što svi od kvalitetnog portreta i očekuju.

Ljudsko oko se koncentriše na određeni objekat, koji posmatra, i zamućuje pozadinu oko njega, što je princip, kojim su se vodili Leica i kompanija Huawei prilikom kreiranja četvorostruke P30 Pro kamere. Koristeći ToF (Time of Flight) kameru, telefon precizno određuje poziciju objekta, koristeći se sonarnom tehnologijom ogromne pouzdanosti. ToF kamera, je ključan element četvorostrukog “setapa“ kamere, koji se koristi za izračunavanje udaljenosti, koristeći se razlikom svetlosnih zraka poslatih prema različitim tačkama objekata, koji se fotografiše i fiksne brzine svetla. Greška Time of Flight sistema i kamere je manja od jednog procenta, dok je greška, koju samo jedna kamera stvara čak 20 odsto.

Pročitajte i ovo: BESPLATNA ZAMENA polomljenog ekrana P30 serije!

Koristeći se ovakvom ToF kamerom ovaj model je u mogućnosti da “raslojava“ udaljenost i druge elemente kamere sloj po sloj, kako bi bolje zamaglio tj. zamutio pozadinu, ali i kako bi primenio taj efekat na različitim i izuzetno kompleksnim scenarijima fotografisanja. Takve situacije su one u kojima su i pozadina i prednji plan iste boje ili kad je u pitanju raštrkana kosa, koja se utapa u pozadinu.

Rezultat ove kamere i tehnologije, koju ona primenjuje zajedno sa softverskim AI algoritmima za kreiranje lepih portreta su životniji i optički živahniji, a bolja “kalkulacija“ svih parametara, u odnosu na sisteme sa manjim brojem kamera, čini grešku gotovo nepostojećom, a portrete sjajnim svaki put.

Planiranje, podešavanje i izrada kamere ToF sistema su trajali izuzetno dugo, zbog mnogih izazova, koje on sa sobom nosi. Verovatno će vam biti zanimljivo da znate da je Huawei počeo rad na ToF kameri čak i pre nego što se osvojio srca korisnika i ljubitelja fotografije kamerom P20 Pro telefona. Oko dve godine tesne saradnje softverskog i hardverskog tima bilo je potrebno da se ToF kamera razvije i ispita u potpunosti, a posebno izazovan momenat je bila optimizacija za mobilni čipset Kirin 980, koji je razvijan upravo za poboljšanje foto i video mogućnosti kamera na mobilnom telefonu.

Pročitajte i ovo: Kako radi nov sistem snimanja videa - sa dve kadra >>>

Time of Flight tj. ToF nije novina u svetu mobilne telefonije, ali je Huawei kompanija bila prva, koja je uspela da ToF u potpunosti prilagodi za mobilno fotografisanje i kvalitetnije rezultate za portrete. Do sada smo ToF tehnologiju viđali i u drugim modelima telefona, ali za zabavu, igre i proširenu realnost. Ovo je prvi put da je pravi potencijal ToF sistema otključan za mobilnu fotografiju, koja istinski redefiniše mogućnosti pametnih telefona.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Meet the Huawei P30 Series
Izvor: Huawei Mobile

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS