• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

9 nostalgičnih zvukova koje niste čuli godinama (VIDEO)

Autori mondo.ba Autori mondo.rs

Svidjeće vam se naš izbor devet nostalgičnih zvukova - sigurni smo!

 Zvukovi tehnologije iz prošlosti Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Godina je 1995, a ja imam sedam godina. Upravo sam završio sa kucanjem domaćeg zadatka i nekoliko napomena sačuvano sam na disketu, a sve je spremno za štampanje sutra u školi. Zgrabim slušalice i pritisnem PLAY dugme na svom VOKMENU: ​​The Beach Boys - Greatest Hits. To je stara traka, koja je pripadala mom ocu, i uprkos tome što su Brajan Vilson i saradnici formirali njihov bend gotovo 30 godina prije nego što sam se rodio, njihove harmonije uvijek mi donesu osmjeh na lice“, počeo je svoje osvrtanje 20 i više godina unazad Esat Dedezade iz Microsoft kompanije prisjećajući se za kompanijski blog nekih ranijih vremena, kojih se sećamo s nostalgijom.

Svi imamo ovakva sjećanja. Bilo da se radi o vašem prvom televizoru u boji ili sjajnoj novoj konzoli, određene tehnologije imaju posebno mjesto u našim srcima. Ne samo njihov izgled, nego i zvukovi povezani sa našim omiljenim uređajima mogu u nama da probude snažan osjećaj nostalgije.

Evo našeg dubokog naklona tehnološkim zvucima prošlosti!

1. Dial-up internet

The Sound of dial-up Internet
Izvor: willterminus

Beeeepdeeeeeeepzghhhggghghfchhhhhhhhhhhzzzzzzz. Možda ste skloni tome da pomislite da je mačka prelazila preko tastature dok su kucani ovi redovi. U stvari, ovo je najbolji način, koji bismo mogli smisliti da zvuk povezivanja sa modemom od 56k prebacimo u riječi. Ovaj redosljed otvorio je čarobni portal na Internetu - osim ako, naravno, neko drugi kod kuće nije koristio telefon.

Kako su se vremena promenila …

2. Windows početni zvuk

Evolution of Windows Startup Sounds
Izvor: 4096

Ako ste odrasli sa računarom, gotovo sigurno ćete prepoznati bar nekoliko Windows pokretačkih zvukova. Kad čujete ovaj zvuk, u sećanju se pojavljuje veliki bež računar, džinovski CRT monitor i duge noći koje ste proveli igrajući igre (da, igre, ne igrice!) duže od prihvatljivog pred sutrašnji školski dan.

Koji vam je najdraži?

3. Čitanje flopija

Ghostbuster's Theme on eight floppy drives
Izvor: MrSolidSnake745

  Sa kapacitetom od 720 KB-1,44 MB, diskete izgledaju krajnje smiješne u poređenju sa današnjim pametnim telefonima i njihovim stotinama gigabajta prostora. Prije nego što su se pojavili USB memorije, pa čak i CD-ovi, diskete su pružale jednostavan načine za prenos i izradu rezervnih kopija. Mehanički klikovi i klackanje možda nisu zvučali ugodno, ali kao što video dokazuje, po želji možete spojiti diskete za stvaranje prelijepe muzike.

4. Originalni Xbox zvuk uključivanja

Original Xbox Startup in HD
Izvor: testdrive426

Bljesak zelene boje. Gromoglasan krešendo. Živopisna “X“ oznaka! Vlasnici originalne Xbox konzole suočavali su se sa snažnim uvodom pre nego što su zaronili u akciju za igre. U našem slučaju to je značilo naš MJOLNIR oklop i borbu u Combat Evolved - jednu od najboljih FPS igara napravljenih ikad.

5. Igličasti, matrični štampači

Rocky's Printer - Eye of the tiger on a dot matrix printer [HD]
Izvor: Midi Desaster

Ako ste mislili da diskete imaju tržište za glasne, stare tehnologije, koje mogu da prave muziku, razmislite ponovo. Matrični štampači su bili spori i oslanjali su se na sličnu tehnologiju kao i na pisaćoj mašini - naime, koristeći dodir na traku natopljenu mastilom, kako bi napravili tragove na tankom papiru. Naravno, oni nisu tako maštoviti kao moderni 3D štampači, ali kad ste posljednji put čuli kako jedan od njih svira “Eye of a tiger“?

Za fanove “Igre prestola“ imamo HIT POSLASTICU na posebnom linku ;)

6. Pisaća mašina

ASMR Typing on a Typewriter (no talking)
Izvor: BreadandButter ASMR

Moglo bi se tvrditi da i danas čujemo zvuke dovoljno bliske pisaćim mašinama. Ako imate modernu mehaničku tastaturu za igranje, vjerovatno već uživate u zadovoljnoj grmljavini i odjecima njenih kombinovanih tastera, ali bismo se kladili u to da ne čujete “ding“ na početku svake nove linije.

7. MSN Messenger

MSN Messenger Sounds
Izvor: Marko DePasquale

Ako ste određenog uzrasta, možete se prisjetiti vremena kad biste žurili kući iz škole, brzo ručali, jurili kroz domaći zadatak i skakali pravo na MSN Messenger, da biste odmarali te večeri razgovarajući s prijateljima i pokušavajući da budete duhoviti kako biste nekoga impresionirali. Danas su poruke svuda, ali pre pametnih telefona programi poput MSN Messenger-a bili su okosnica zabave i komunikacije.

8. Video plejer/rekorder

VHS in an old VCR - Mechanical Sounds
Izvor: ap2go

Dugo prije striminga, Blu-reja i DVD-a, morali smo da imamo VHS video kasete da bismo uživali u filmovima kod kuće. Čak smo morali da namotamo unazad - unaprijed trake da bismo preskočili sekcije. Srećom, VHS plejeri bili su tu da urade sve ovo za nas - ne tiho ili brzo, ali čak i uz zrnastu sliku, oni drže svoje mesto u našim srcima.

Vjerovatno da još uvijek imate neku VHS kasetu kod kuće?

9. Telefon sa brojčanikom

Old Vintage Rotary Phone Sound Effect - Free Use
Izvor: TheKidSwing

Ovi čvrsti plastični telefoni bili su sve samo ne pametni, ali ima nešto izuzetno interesantno u biranju brojeva i okretanju brojača, prije nego što se glatko okrene natrag i klikne. Mehanička zvona unutar telefona, koja su odjekivala glasno i jasno nisu bila previše mutna i vrlo je vjerovatno da je to i danas melodija zvona na mnogim skupim i pametnim telefonima, napominje Social Emotion.

Uostalom, krajem 2018. fiksni telefoni s brojčanikom najavili su “come back“

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS