• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EKSKLUZIVNO: Neprevaziđeni Samsung Galaxy Note 10. put!

Autor mondo.rs

Prvi put od nastanka Galaxy Note serije ovaj uređaj dolazi u dve veličine, a posebno su unapređene S Pen olovka, kamera, opcije za zabavu i dizajn. Pratili smo premijeru u Njujorku i donosimo vam izveštaj iz prve ruke!

 EKSKLUZIVNO: Neprevaziđeni Samsung Galaxy Note 10. put! Izvor: Mondo/Marko Čavić

Svetska Galaxy Note premijera u Njujorku nešto je sasvim posebno - neverovatan osećaj nije nam pokvarilo ni vrlo sparno, nestabilno vreme u Velikoj jabuci.

Pogledajte pre svega našu razglednicu i prvi susret s Njujorkom:

Impozantan broj ljudi, njih između 10 i 20 hiljada, skupio se u kući Irvinga i Durenta, u Barkli centru u Bruklinu, nakon čega je organizovana i velika DEMO zona, iz koje na našim društvenim mrežama možete da vidite prve i ekskluzivne slike uživo, video materijale i naše prve utiske o telefonu.

Ovaj tekst je tu da vas detaljno informiše o tome ŠTA IMA NOVO u NOTE 10 seriji, a detalje o pojedinim funkcijama, razlikama i sličnostima Note 10 i Note 10+ modela, kao i druge zanimljivosti otkrijte baš na našim društvenim mrežama (Facebook, Twitter i Instagram)i u tekstovima na MONDU, koji će uslediti. Naravno, nismo zaboravili ni vaša pitanja, pa spremamo i odgovore na njih, mada ćete neke dobiti i kroz ovaj tekst.

Samsung prvi put uvodi dva Galaxy Note modela, jer je želeo da korisnici, koji ne vole ogromne telefone budu zadovoljni. Zbog toga Galaxy Note 10 ima ekran od 6,3 inča (16 centimetara), dok Galaxy Note 10+ ima najveći ikad ugrađen ekran u Note seriji i jedan od najvećih na telefonima uopšte, 6,8 inča (17,3 centimetra). Oba ekrana su tzv. Dynamic AMOLED, koji sa HDR10+ podrškom čine da sadržaji budu prikazani sa još jačim i istovremeno prirodnijim osvetljenjem, prilagodljivim kontrastom i najširim spektrom boja dosad primenjenim na mobilnom telefonu. Galaxy Note 10 linija ima UL verifikaciju zbog ujednačenosti boja i nivoa svetlosti od 98 %!

Unapređena je i Samsung Eye Comfort opcija, koja smanjuje količinu plavog svetla, ali ovog puta bez uticaja na kvalitet i prikaz boja, što omogućava prirodnije gledanje i manje zamaranje očiju (pred spavanje ili uopšte, ako je filter uključen non-stop).

Novi Galaxy Note 10 ekrani donose i novu generaciju Ultrasonic skenera otiska prsta, koji ima mogućnost otključavanja čak i kad je prst mokar ili prljav, a vremenom se učvršćuje sigurnost zbog konstantnog unapređenja sistema skeniranja. Uz ovu tehnologiju, pored klasičnog PIN-a ili matrice, za otključavanje uređaja na raspolaganju je i skeniranje lica, a sve je podržano Knox tehnologijom zaštite podataka.

Nova generacija S Pen olovke i nova Windows i Word veza

Galaxy Note 10 serija ima ponovo redizajniranu S Pen olovku. Sad, korisnici imaju priliku da, recimo hvataju beleške i automatski konvertuju svoj rukopis u digitalni tekst uz pomoć Samsung Notes aplikacije, kao i da ga eksportuju u niz popularnih formata, uključujući Microsoft Word. Moguće je i prilagoditi beleške, umanjiti ih, uvećati ili promeniti boju teksta.

Galaxy Note 10 serija se oslanja na Bluetooth S Pen olovku, koja troši manje energije, zahvaljujući Bluetooth v5.0 LE tehnologiji. Olovka sad ima Air actions dodatak, koji vam omogućava da određenim funkcijama telefona upravljate pokretom iznad ekrana, bez njegovog dodirivanja. Otvaranjem Air actions SDK, programeri su u mogućnosti da kreiraju prilagođene komande za svoje aplikacije, koje korisnicima daju mogućnost da igraju video igre ili koriste svoje omiljene aplikacije uz nove pokrete S Pen olovkom, što znači da će funkcionalnost Note 10 serije vremenom još više rasti.

Naravno, Galaxy Note 10 serija proširuje mogućnosti Samsung DeX platforme, olakšavajući korisnicima rad i povezivanje između njihovog telefona i PC-ja ili Mac-a. Uz jednostavnu USB vezu (Type-C, 3.0), sad mogu da razmenjuju fajlove između uređaja i da koriste svoje omiljene aplikacije uz pomoć miša i tastature, istovremeno čuvajući podatke na svom telefonu uz pomoć Samsung Knox aplikacije, koja sigurnosno obezbeđuje sve što se radi na uređaju. Takođe, veza sa Windows-om je poboljšana, jer Galaxy Note 10 serija integriše vezu sa Windows-om direktno u Quick Panel aplikaciji. Na taj način jednim klikom, korisnici mogu da se povežu sa njihovim Windows 10 računarom. Tamo mogu videti obaveštenja, ili da šalju i primaju poruke, kao i da pregledaju fotografije bez gledanja u telefon.

Značajna unapređenja i prednje i zadnje kamere

Samsung jeste zadržao kamera-sklop, koji smo videli na ranijim premijum uređajima ovog proizvođača, ali je pristup promenjen, a algoritam kamere spreman za novu generaciju očekivanja, za ljude, koji žele da se istaknu, kako Samsung kaže. Samsung Galaxy Note 10 serija sadrži alate za snimanje kvalitetnijih video snimaka i fotografija, što doprinosi da se kanali korisnika na društvenim mrežama, priče i objave istaknu i da budu drugačiji.

Galaxy Note 10 uređaji omogućavaju korisnicima da snimaju video profesionalnog kvaliteta i to bez potrebe da sa sobom nose bilo kakvu dodatnu opremu. Live focus video opcija dodaje dubinu video zapisa kameri, tako da možete da zamaglite pozadinu, fokusirajući se samo na objekat snimka. Zoom-In Mic opcija pojačava glavni zvuk na snimku i umanjuje pozadinski šum, stavljajući primat na ono što želite da se čuje - priča sagovornika, glas pevača i slično. S druge strane, kako bi se otklonili treperenje i nepravilnosti, koji obično čine video mutnim, nova poboljšana Super steady opcija stabilizuje snimak, a sad je dostupna i u Hyperlapse režimu.

Kad su snimili video, Galaxy Note 10 korisnici sad mogu odmah da ga i montiraju, u pokretu, sa njihovog telefona. Jasno vam je da je ovo namenjeno YouTube, Twitch i uopšte obožavaocima video striminga i onima, koji od društvenih mreža očekuju nešto više, osim zabave. Video editor može da se koristi uz pomoć S Pen olovke, tako da umesto da stalno klikću kako bi pregledali i izmontirali snimak, korisnici mogu precizno da odaberu tačan trenutak, koji žele da iseku. Za kreativce, kojima je potreban još veći stepen kontrole nad njihovim snimcima, Adobe Rush program (koji se skida posebno) na Galaxy Note 10 seriji pruža posebno napredan skup alata, koji je sada precizniji uz pomoć S Pen olovke.

Za gejmere, ah kako bez njih?!, koji žele da personalizuju svoje gejming prenose uživo, ili vlogere, da se ne uvredi baš niko, koji žele da poboljšaju svoje DIY (Do-It-Yourself), Galaxy Note 10 telefoni donose Screen recorder. Tako sa lakoćom svako može da snimi ono što se trenutno nalazi na ekranu, koristi sliku u slici kako bi se videle i dodale reakcije ili čak beleške tokom snimanja uz pomoć S Pen olovke, što će video učiniti zabavnijim i interesantnijim.

Kad smo kod zabave uz kameru, potrebno je naglasiti i to da Galaxy Note 10 integriše najnovije AR i 3D mogućnosti unutar kamere. Ultra široka kamera otvara jedan potpuno novi medijum za kreativce. Sa AR Doodle uz pomoć S Pen olovke možete da fotografije učinite zanimljivijim i ličnijim dinamičnim crtežima, efektima i animacijama, koje prate sliku. Osim toga, aktiviranjem 3D skener opcije, koja je prvi put uvedena na Note uređaj, možete skenirati objekat  uz pomoć Galaxy Note 10+ Depth Vision kamere i odmah ga pretvoriti u pokretni 3D objekat.

Ljudi snimaju dosta selfija u uslovima lošeg osvetljenja - za večerom, na koncertu ili dok uživaju u zalasku sunca. Noćni režim, sada dostupan prvi put i na prednjoj kameri, omogućava korisnicima da snimaju prelepe selfije bez obzira na manjak svetlosti.

Sve podatke o specifikacijama kamere pogledajte u našim specifikacijama na kraju teksta, a ovde ćemo vam skrenuti pažnju da Note 10 ima tri pozadinske kamere, dok ih Note 10+ ima četiri. Takođe, selfi kamera je, što ste verovatno i sami primetili, stavljena u rupicu na samom centru ekrana. I o njoj detalje pročitajte u specifikacijama na kraju teksta.

Pogledajte slike uživo sa premijere u Njujorku:

Brže punjenje, jače igranje, 5G i gejmerski Snapdragon

Super brzo punjenje, najzad! Za samo pola sata punjenja, baterija Galaxy Note 10+ uređaja može da traje ceo dan, uz mogućnost punjenja do 45 vati (W). Takođe, tu je i Wireless PowerShare opcija, koja dolazi na Note uređaje. Uz pomoć Galaxy Note 10 modele modela korisnici mogu bežično da pune svoj Galaxy Watch, Galaxy Buds ili druge QI sertifikovane uređaje. Samsung Galaxy Note 10+ ima bateriju kapaciteta 4.300 mAh, dok je Note 10 baterija kapaciteta 3.500 mAh.

Kako mobilne igre postaju sve zahtevnije u pogledu reprodukcije i bogatije po pitanju grafike, ugrađena je nova Vapor Chamber, najtanji sistem hlađenja na svetu, koji unapređuje performanse tokom igranja igara, ne narušavajući kompaktan i elegantan dizajn uređaja. Uz pomoć Game Booster-a zasnovanog na veštačkoj inteligenciji, Galaxy Note 10 “gejming mašine“ optimizuje performanse i potrošnju energije u zavisnosti od igre. Sa PlayGalaxy Link P2P streaming servisom, korisnici mogu da nastave tamo gde su stali u bilo kojoj PC igri, uz mogućnost da kasnije nastave igru u pokretu.

Nova Galaxy Note serija dolazi sa LTE i/ili 5G opcijama. Galaxy Note 10+ 5G koristi pun potencijal mreže nove generacije za strimovanje videa visoke rezolucije, preuzimanje sadržaja velikom brzinom (do 1.2 Gbps Download i do 1.2 Gbps Upload) i strimovanje vrhunske grafike mobilnih igara u realnom vremenu. Logično, Galaxy Note10 nalazi se u srcu Galaxy ekosistema, skupa premijum proizvoda i usluga koje korisnicima omogućavaju veću umreženost i povezanost. Nosivi uređaji kao što je Galaxy Watch Active 2 i tableti kao što je Galaxy Tab S6 omogućavaju korisnicima da ostanu povezani i da postignu više dok su u pokretu. Samsung Pay omogućava brzo i bezbedno plaćanje. Samsung Health pomaže korisnicima da ostvare svoje zdravstvene i wellness ciljeve uz jednostavno praćenje rezultata. Samsung Knox čuva podatke, a Bixby, Samsung inteligentna platforma, pruža integrisanu podršku, kako bi učinila vaš život lakšim, bolje organizovanim i umreženim.

Samsung Galaxy Note 10 i Galaxy Note 10+ dolaze sa Android Pie 9.0 operativnim sistemom i novom generacijom korisničkog okruženja - One UI 2.0.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Pogledajte kako izgleda Samsung Galaxy Note 10 uživo:

Samsung galaxy Note 10 specifikacije:

- Ekran: 6.3 inča (16 centimetara), Dynamic AMOLED Infinity O (2.280 x 1.080 piksela), oko 401 ppi, HDR10+, Corning Gorilla Glass, Always-on ekran
- Čipset: Qualcomm Snapdragon 855 ili Exynos 9825
- RAM: 8 GB (LTE) ili 12 GB (5G)
- Interna memorija: 256 GB
- Kamera: TROSTRUKA
      - Ultra široka: 16 MPx f/2.2 (123°)
      - Širokougaona: 12 MPx 2PD AF, f/1.5 do f/2.4 OIS (77°) i
      - Telefoto: 12 MPx f/2.1 OIS (45°)
      - Ostale opcije kamere: Noćni mod, 4K video snimanje, LED blic, HDR, hibridni fokus, Live Focus za portrete i predele, optički zum
- Selfi kamera: 10 MPx, 2PD AF, f/2.2 (80°), dual video, Auto HDR, Autofokus, Noćni mod
- Baterija: 3.500 mAh, brzo punjenje i novo brzo bežično punjenje
- Veličina: 71 x 151 x 7.9 milimetara
- Težina: 168 grama
- Operativni sistem: Android 9.0 Pie + Bixby i Samsung One UI 2.0
- Veze: NFC, Samsung Pay (Visa, MasterCard), GPS, GPS-A, Galileo, Glonass, BeiDou, 5G, LTE 4G, 3G, GSM, USB Type-C audio (24-bit/192 kHz), Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, ANT+, Bluetooth v5.0, A2DP, LE, aptX, USB Type-C, USB Host, Single SIM,
- Ostalo: S Pen sa Bluetooth LE opcijom i posvećen softver, IP68 vodootpornost, Ultrasonic skener otiska prsta, otključavanje skeniranjem lica, AKG USB Type-C slušalice u paketu, Stereo zvuk, Surround zvuk Dolby Atmos technology (Dolby Digital, Dolby Digital Plus je uključen), nema microSD slot i nema Infrared
- Cena: Biće poznata na lokalnom događaju tokom avgusta.

Pogledajte kako izgleda Samsung Galaxy Note 10+ uživo:

Samsung galaxy Note 10+ specifikacije:

- Ekran: 6.8 inča (17,3 centimetara), Dynamic AMOLED Infinity O (3.040 x 1.440 piksela), oko 500 ppi, HDR10+, Corning Gorilla Glass, Always-on ekran
- Čipset: Qualcomm Snapdragon 855 ili Exynos 9825
- RAM: 12 GB LTE ili 5G
- Interna memorija: 256 GB / 512 GB + microSD do 1 TB
- Kamera: ČETVOROSTRUKA
     - Ultra široka: 16 MPx f/2.2 (123°)
     - Širokougaona: 12 MPx 2PD AF, f/1.5 do f/2.4 OIS (77°) i
     - Telefoto: 12 MPx f/2.1 OIS (45°)
     - Depth Vision 3D: VGA, 0,3 MPx
     - Ostale opcije kamere: Noćni mod, 4K video snimanje, LED blic, HDR, hibridni fokus, Live Focus za portrete i predele, optički zum
- Selfi kamera: 10 MPx, 2PD AF, f/2.2 (80°), dual video, Auto HDR, Autofokus, Noćni mod
- Baterija: 4.300 mAh, brzo punjenje 45 vati (W) i brzo bežično punjenje
- Veličina: 77 x 162 x 7.9 milimetara
- Težina: 196 grama
- Operativni sistem: Android 9.0 Pie + Bixby i Samsung One UI 2.0
- Veze: NFC, Samsung Pay (Visa, MasterCard), GPS, GPS-A, Galileo, Glonass, BeiDou, 5G, LTE 4G, 3G, GSM, USB Type-C audio (24-bit/192 kHz), Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, ANT+, Bluetooth v5.0, A2DP, LE, aptX, USB Type-C, USB Host, Single SIM ili Dual SIM (dve SIM kartice ili jedna SIM kartica i microSD)
- Ostalo: S Pen sa Bluetooth LE opcijom i posvećen softver, IP68 vodootpornost, Ultrasonic skener otiska prsta, otključavanje skeniranjem lica, AKG USB Type-C slušalice u paketu, Stereo zvuk, Surround zvuk Dolby Atmos technology (Dolby Digital, Dolby Digital Plus je uključen), nema microSD slot i nema Infrared
- Cena: Biće poznata na lokalnom događaju tokom avgusta.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS