• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Amerika pooštrava kaznu za Huawei kompaniju

Autor mondo.rs

Savezni organi u SAD od 13. avgusta ne smeju da kupuju od kompanije Huawei.

 Amerika pooštrava kaznu za Huawei kompaniju Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

U Sjedinjenim Državama je 13. avgusta ujutru stupila na snagu zabrana saveznim agencijama na kupovinu opreme i usluga od pet kineskih kompanija, među kojima su i tehnološki giganti Huawei i ZTE.

Ovaj privremeni propis, pod nazivom "Federalna uredba o nabavkama: Zabrana ugovaranja određenih telekomunikacionih i video nadzor usluga ili opreme“, objavljen je na veb sajtu američkog Federalnog registra. Od ovog datuma do daljeg je američkim državnim agencijama, odnosno Ministarstvu odbrane, Upravi za opšte usluge i NASA-i, zabranjeno da kupuju proizvode ili usluge, kao i da produžavaju ili obnavljaju ugovore sa određenim kineskim tehnološkim kompanijama, osim ukoliko im nije odobreno izuzeće, prenosi Russia Today.

Na meti ove zabrane su najveći svetski proizvođač opreme za telekomunikacione mreže, Huawei, i još jedna kineska korporacija, ZTE, kao i njihove podružnice i pridružene kompanije. Zabrana, takođe obuhvata opremu za video nadzor i telekomunikacije koju proizvode još tri manje poznate kompanije iz Kine. Šefovi američkih saveznih agencija mogu Federalnom registru da podnose zahteve za jednokratna izuzeća od uredbe do 13. avgusta 2021. godine, a u određenim okolnostima, izuzeće može da odobri direktor nacionalne obaveštajne službe.

Šira zabrana, koja će se odnositi na ugovore sa bilo kojom kompanijom, koja koristi opremu kineskih firmi, stupiće na snagu u avgustu 2020. godine i primenjivaće se prema posebnoj uredbi, dodaje Russia Today.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS