• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Amerikanci imaju dokaze protiv Huawei kompanije?

Autor mondo.rs

The Wall Street Journal tvrdi: Huawei vladama u Africi pomagao u špijuniranju.

Tehničari kineske kompanije Huawei Technologies pomogli su u najmanje dva slučaja vladama Ugande i Zambije u špijuniranju političkih protivnika, piše američki list The Wall Street Journal, koji je još ranije preneo sličan slučaj u vezi sa navodnim opremanjem severnokorejske bežične mreže interneta.

Imena zaposlenih u kompaniji, koji su pomogli "upadu" u privatne komunikacije lidera opozicije, što je vodilo njihovom hapšenju, nalaze se u internim policijskim dokumentima, navodi pomenuti list. Američki medij navodi i visoke bezbednosne zvaničnike iz dve zemlje, koji su radili sa tehničarima kineskog tehnološkog giganta, koji, osim toga sto na afričkom kontinentu dominira po pitanju telekomunikacijskih mreža, prodaje opremu za nadzor i obezbeđenje afričkim vladama.

Pročitajte i ovo: Amerika pooštrava kaznu za Huawei kompaniju

The Wall Street Journal dalje piše da je špijunaža uključivala presretanje njihovih kodiranih komunikacija i društvenih mreža. Zvaničnici obe zemlje potvrdili su da je bilo saradnje sa špijunskim agencijama, ali i sa Huawei inženjerima, objavila je agencija Tanjug, navodeći da u istrazi The Wall Street Journal-a nema dokaza da je i zvanični Peking špijunirao ili odobrio akcije.

Huawei je oštro odbacio navode istrage The Wall Street Journal-a u pisanoj izjavi za taj američki dnevni list: "Huawei odbacuje ove u celosti neutemeljene i netačne navode protiv našeg poslovanja. Naša interna istraga jasno je pokazala da Huawei i njegovi radnici nisu učestvovali u navedenim aktivnostima. Nemamo niti ugovore niti mogućnosti da to uradimo", navedeno je u saopštenju, dok list, osim spomenutih policijskih zapisnika nije dao nikakav konkretan dokaz o celom slučaju.

Amerika je u maju Huawei stavila na crnu listu čime je kompanijama iz SAD zabranjeno da prodaju delove kineskom tehnološkom gigantu sem uz posebne licence. Međutim, Tramp je prošlog meseca objavio da kompanije iz SAD mogu nastaviti sa prodajom u nastojanju da obnovi trgovinske razgovore sa Kinom.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS