• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Facebook i Instagram uništavaju mentalno zdravlje dece

Autor mondo.rs

Društvene mreže povećavaju rizik od mentalnih problema kod dece, i to duplo, pokazala je nova studija!

Tinejdžeri su zbog društvenih mreža izloženi sajber-nasilju, a to je takođe i razlog zašto loše spavaju i ne vežbaju, upozoravaju naučnici. Oni ističu da je kod tinejdžerki koja proveravaju Facebook, Instagram i Snapchat nedeljno, rizik od psihološkog stresa povećan za 20 odsto.

Proveravanje društvenih mreža četiri puta dnevno može duplo da poveća opasnost od mentalnih problema, pokazalo je istraživanje u kojem je učestvovalo više od 10.000 dece.

Dečaci tinejdžerskog uzrasta koji ponekad proveravaju društvene mreže imaju deset odsto veći rizik od mentalnih problema, dok je kod onih koji nekoliko puta dnevno ulaze na društvene mreže, taj rizik oko 15 odsto.

Naučnici kažu da je ovo prva velika studija koja je istraživala kako društvene mreže utiču na mentalno zdravlje dece uzrasta od 13 do 16 godina.

Oni ističu da roditelji ne treba bezbroj puta dnevno da govore da se "skinu" sa telefona i tableta, već treba da se pobrinu da oni spavaju osam sati dnevno i da insistiraju na fizičkim aktivnostima.

"Dok smo svi opsednuti društvenim mrežama, koliko nas razmišlja o tome koliko ti mladi ljudi spavaju? Ne mnogo nas", kaže autor studije profesor Rasel Vajner sa Univerziteta u Londonu.

Psihijatar dr Luis Teodosiu kaže da se polovina mentalnih bolesti javlja pre 14. godine života, zbog čega bi svi trebalo da se potrudimo više da zaštitimo decu od uticaja društvenih mreža.

"Već postoji zabrinjavajući porast lošeg raspoloženja i depresije među mladim devojkama i ženama u poslednjih nekoliko godina. Ovo istraživanje pomaže da razumemo vezu između društvenih mreža i mentalnih problema", zaključuje ona.

Stručnjaci upozoravaju da je sve više deca koja su na društvenim mrežama izložena sajber-nasilju, i koja zbog toga postaju depresivna, pa čak i suicidalna...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS