• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IoT rješenja za pametnu poljoprivredu i kod nas!

Autor mondo.ba

Izazov koje domaće IT kompanije imaju pred sobom je kreiranje IoT rješenja koje će društvu pomoći da prevaziđe jaz između proizvodnje i potrošnje hrane.

 IoT rješenja za pametnu poljoprivredu i kod nas! Izvor: LANACO/Promo, za mondo.ba
Izvor: LANACO/Promo, za mondo.ba

Aktivnija primjena tehnologija poput Internet of Things (IoT) prema Beecham Research-u na globalnom nivou, predstavlja dio rješenja za povećanje proizvodnje hrane od 70% koje je od suštinske važnosti da se dogodi do 2050. godine, kako bi se zadovoljile potrebe sve veće svjetske populacije.

Svjesni izuzetnog prirodnog potencijala koji naša država ima u oblasti poljoprivrede, izazov koje domaće IT kompanije imaju pred sobom je kreiranje IoT rješenja koje će društvu pomoći da prevaziđe jaz između proizvodnje i potrošnje hrane osiguravajući istovremeno visoke prinose, profitabilnost, ali i zaštitu okoliša.

Ovih dana u Bosni i Hercegovini se završava jedan projekat koji nam pokazuje da je moguće dostići izvanredne rezultate za kratko vrijeme uz podršku IT kompanije koja posjeduje sveobuhvatnu savremenu infrastrukturu i stručan kadar.

Rezultat se ogleda u GoGrow rješenju koji studenti tehničkih fakulteta Bosne i Hercegovine, ali i zemalja regiona, trenutno implemetiraju u sklopu prakse koja se već trinaest godina organizuje u kompaniji Lanaco. Uz pomoć ovog softverskog rješenja, poljoprivrednici mogu nadgledati rast i razvoj usjeva s bilo kojeg mjesta koristeći svoje mobilne uređaje.

Izvor: LANACO/Promo, za mondo.ba

“Praksa mi je pomogla u profesionalnom usavršavanju jer sam se upoznao sa savremenim tehnologijama koje ću kasnije upotrebljavati u poslovnoj karijeri. Naučili smo dosta korisnih stvari od projektovanja informacionog sistema do upravljanja projektom i načina funkcionisanja u timu”, izjavio je student 4. godine Računarstva i informatike i polaznik prakse Nenad Grujičić.

Pored uloženog truda od stane  programera, u ovaj projekat su bili uključeni iz stručnjaci iz drugih oblasti kao što su ekonomija, poljoprivreda, sistemi mreža kako bi adekvatno odgovorili na kompleksnost projekta.

Izvor: LANACO/Promo, za mondo.ba

Jedan od ključnih segmenata prakse uključivao je pronalazak partnera koji svojim djelovanjem utiče pozitivno na privredni i društveni segment, te je saradnja sa Bosnia grows Organic dala posebnu vrijednost cijelom projektu. Osnivačica firme Bosnia grows Organic, Ivana Stjepanović, je 2016. godine odlučila primjeniti bogato radno iskustvo stečeno u Austriji, u našoj zemlji kako bi doprinijela njenom razvoju i svom rodnom gradu Derventi.

Ova poljoprivredna firma certifikovana od strane prestižne Bio Suisse organizacije aromatične i ljekovite kulture koje uzgaja poput koprive, kadulje i šipka izvozi direktno na tržište Evropske Unije.

Odlučili smo se za saradnju sa kompanijom Lanaco, jer aplikacija koju kreiramo zajedno, ne samo da će imati značaj za naše poslovanje, već i poslovanje hiljada drugih organskih farmera. Pomoći će nam, da svim organskim principima proizvodnje dokazano čiste i zdrave hrane, koje ionako primjenjujemo u našim svakodnevnim koracima na našim njivama uštedi resurse uložene u poljoprivredu kao što su voda i električna energija i time pridonijeti sačuvanju prirode. Ono što posebno izdvaja Lanaco je da pruža mogućnost mladim ljudima, cijeni kvalitet i znanje koji čak unapređuje, a identično činimo i mi u našoj oblasti”, poručila je Ivana Stjepanović, osnivač Bosnia grows Organic.

Izvor: LANACO/Promo, za mondo.ba

U savremenom dobu, gdje smo i sami svjedoci efekta koji tehnologije i IoT imaju u domenu poljoprivrede pružajući značajan doprinos u daljem napretku razvoja tržišta gdje trenutno postoji nemjerljiv broj mogućnosti za sve one koji su voljni da se pridruže.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS