• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EKSKLUZIVNO: Isprobali smo Galaxy Fold FOTO, VIDEO

Autor mondo.rs

Pogledajte kako izgleda i kako radi prvi Samsung Galaxy Fold telefon, koji smo snimili u Berlinu!

 Samsung Galaxy Fold prvi utisci, Galaxy Fold prodaja, cijena, Galaxy Fold iz prve ruke, IFA 2019 Izvor: Mondo/Marko Ćavić

MONDO je na IFA 2019 sajmu uspeo da se “probije“ do prvog telefona sa savitljivim ekranom, koji se prodaje u odabranim zemljama. Nažalost, Srbija nije među njima, ali ako je za utehu, retke su i evropske zemlje, u kojima će Samsungponuditi Galaxy Fold.

Galaxy Fold je nakon početnih problema oko savitljivog ekrana, nakon četiri meseca ispitivanja i dorade spreman za susret sa korisnicima, a MONDO MobIT je imao priliku da se na kratko susretne sa ovim modelom, koji će se u prodaji naći u dve boje - srebrnoj tj. sivoj i crnoj.

Samsung Galaxy Fold neodoljivo podseća na Nokijinu seriju Communicator uređaja, koja je bila ultimativni poslovni telefon. I ovaj je sličan - namenjen samo određenim korisnicima, koji su spremni da izdvoje oko 2.000 evra za njegovu početnu konfiguraciju. Duguljast prednji ekran sadrži sve što i inače sadrži bilo koji drugi telefon, a kad se otvori na velikom, četvrtastom ekranu nastavlja se radu proširenoj veličini. Ovaj ekran omogućava i prikaz do tri aplikacije istovremeno, tako što se dve manje važne smeštaju s leve ili desne strane, jedna ispod druge, a glavna aplikacija je primarna i prikazana je na najvećem delu ekrana.

Telefon je besprekorno izrađen, kao i svaki drugi Samsung uređaj, od metala i stakla, ali osim kad radite na spoljašnjem ekranu nije predviđen za korišćenje jednom rukom. Teško ga je otvoriti jednom rukom, najviše iz straha da može da vam ispadne (videćete i u našem videu), a mehanizam šarke, koja je promenjena u odnosu na originalni model, omogućava asistenciju i pri otvaranju i pri zatvaranju ekrana. Nakon otvaranja potrebno je raširiti ekran u potpunosti, dok se ne čuje “klik“, kad će unutrašnji displej biti potpuno raširen i čvrst i vrlo se teško može iznenada zaklopiti. Sklapanje, nakon tog istog klika ide lako, ali zahteva korišćenje obe ruke, naravno. Ekran se ne preklapa u potpunosti, pa između levog i desnog dela ima prostora, ali se makar ekran neće “češati“ sam od sebe dok je zatvoren. Nema klackanja, klimanja, niti je moguće razdrmati prednji i zadnji deo telefona, jer je kvalitet šarke vrhunski i ne deluje nam da će popustiti ni nakon mnogo korišćenja, odnosno otvaranja-zatvaranja ekrana.

I sad da odgovorimo na dilemu mnogih - da, mesto na kojem se telefon tj. njegov ekran preklapa se vidi! Ne kao oštećenje, nego kao unapred definisana putanja po kojoj se ekran preklapa. Ona je tu s razlogom i napravljena je zarad dugotrajnosti. Nema prelamanja boja, lošeg pregleda ili nečeg drugog kad se telefon otvori na tom mestu, koje je svakako vidljivo pod samo određenim uglovima (pogledajte naš video, verujemo da ćete sve ovo primetiti i sami).

Na sam izgled otvorenog telefona treba vremena da se navikne, ali je kucanje i kontrolisanje njegovih funkcija sa dve ruke potpuno novi nivo “produktivnosti“, kako to Samsung voli da zove. Kucanje poruka ide brzo, logično, imate dve ruke na ekranu, a isto je tako i sa čitanjem, koje je prijatnije, većeg fonta i sa više sadržaja na jednom mestu. Uglavnom, unutrašnji ekran pokazuje sve prednosti svoje veličine kad ga otvorite i jasno je zašto odjednom tolika želja proizvođača da se pravi veliki telefon sa savitljivim ekranom, koji postaje drastično manji kad se sklopi.

Samsung Galaxy Fold je bucmast uređaj kad je sklopljen, to stoji, ali se i dalje može koristiti jednom rukom, a ne verujemo ni da će nekom ta debljina smetati prilikom nošenja, jer opet ponavljamo - ovo nije telefon za svakoga i onaj ko ga kupi debljina i težina telefona biće mu najmanji problem.

Samsung Galaxy Fold: Sve ostalo, što bi trebalo da znate

Ovaj preklopiv uređaj će od 6. septembra biti dostupan u Koreji, a nakon toga i u Francuskoj, Nemačkoj, Singapuru, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama, a sa 5G konekcijom u pojedinim državama, korisnici će moći da iskuse najbržu mrežu do sada.

Galaxy Fold poseduje prvi na svetu Infinity Flex displej od 7.3 inča, koji se preklapa u kompaktan uređaj sa ekranom na poklopcu i nudi nove mogućnosti multitaskinga, gledanja video zapisa, igranja igara i raznih drugih opcija koje će upotpuniti ovo jedinstveno korisničko iskustvo.

Tokom poslednjih nekoliko meseci Samsung je usavršavao Galaxy Fold. Poboljšani su dizajn i konstrukcija uređaja, ali i preispitano celokupno korisničko iskustvo. “Galaxy Fold definiše novu kategoriju uređaja i nadmašuje tradicionalni dizajn pametnih telefona. Veoma smo uzbuđeni što lansiramo novu vrstu mobilne tehnologije, pružajući svojim potrošačima priliku da je lično iskuse”, izjavio je D. J. Koh, predsednik i izvršni direktor Odeljenja za IT i mobilne komunikacije u kompaniji Samsung Electronics. “Korisnici pozitivno reaguju na veće ekrane, a revolucionarna forma Galaxy Fold telefona dolazi sa većim, sveobuhvatnijim displejem, bez kompromisa kad je reč o nosivosti. Ovaj uređaj je savršen primer inovacija na polju mobilne industrije”.

Ekrani su mu Super AMOLED od 7,3 i 4,6 inča (1.536 x 2.152 i 720 x 1.680 piksela), OS je Android Pie sa Samsung One UI-jem, čipset Snapdragon 855 sa 12 GB RAM + 512 GB memorije, kamera trostruka (12 MPX OIS f/1.5-2.4, 12 MPx OIS 2x optički zum i 16 MPx ultraširoka), selfi kamera je dvostruka (10 i osam megapiksela, f/2,2 i f/1,9 - dubina polja), tu su stereo zvučnici, ali ne i 3.5 mm audio džek. Uz 5G podržane su i sve druge konekcije, uključujući Bluetooth v5.0 i USB Type-C. Zvuk je poboljšan korišćenjem Dolby Atmos/AKG tehnologije, a baterija je 4.380 mAh sa 15 vati brzim punjenje žicom i bez žice.

Samsung Galaxy Fold neće biti dostupan u Srbiji niti regionu, makar ne u skorije vreme.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS