• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veštačka inteligencija klasifikuje ljude u kategorije

Autor mondo.rs

Koji ste tip - čarobnica, stroga osoba, klovn ili neki od miliona drugih upitnih kategorija?

  U sklopu izložbe o algoritmima i vještačkoj inteligenciji, koji klasifikuju predmete, poznate i nepoznate objekte i ljude u kategorije, internet alat omogućava ljudima da provjere u koju kategoriju će biti svrstani na osnovu svog lica. Alat se zove ImageNet Roulette i dio je interaktivne onlajn izložbe Training Humans, a sastavljen je od preko 14 miliona slika, koje se nalaze u bazi ImageNet kompanije.

Rezultati skeniranja lica i klasifikovanja u kategorije variraju u zavisnosti od toga kako ste klasifikovani, jer nije isto, ako vas mašina prepozna kao lidera, uspješnu osobu, influensera, ali je neprijatno, ako vaše lice protumači kao luzera, padavičara, licemera, narkomana ili čak osumnjičenog za silovanje.

Ova izložba nije vlasnica niti algoritama niti slika u ImageNet bazi, za koje odgovara isključivo ta kompanija. Originalna baza ImageNet-a nastala je još 2009. godine i sadržala je oko 2.000 fotografija pomoću kojih su obučavani algoritmi na različite teme na Univerzitetu Prinston. Danas je preko 14 miliona fotografija organizovano u preko 20.000 kategorija, od kojih svaka ima oko 1.000 ili više fotografija. U ovoj bazi ne nalaze se danas samo slike lica, nego i slike objekata, predmeta i drugih stvari.

Znamo da je mnogima ova praksa neobična, ali kompjuterski algoritmi odavno na ovaj način treniraju svoje sposobnosti, a to čine zahvaljujući našem pristanku, recimo kao što je slučaj deljenja slika na Facebook i Instagram mreži ili kroz neku drugu, popularnu aplikaciju ili servis.

Mi smo uradili test na linku, kroz web kameru, mada to ne savjetujemo vama da radite, ako brinete da će vaša slika možda nekad završiti negdje gdje ne biste voljeli da je vidite ili da završi i prvi test je "pronašao" da je MobIT novinar - bradonja, iako ima "tek-tek" bradu. Drugi test je potvrdio to isto, da je BRADONJA ;)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS